Przejdź do głównej zawartości

Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

Kurczaka pieczonego w cytrynowym vinaigrette robiłam ostatnio dwa razy pod rząd. Bardzo mi smakował. Octowy sos, w którym kurczak się piecze, w połączeniu z cebulą i cytryną (lub limonką) nadaje kurczakowi specyficzny, interesujący smak. Przygotowanie kurczaka nie jest ani trudne ani pracochłonne. Mój kurczak piekł się nieco dłużej niż podane w przepisie 35 minut, ale i uda były dość spore. Kurczak sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie doskonały również na niedzielny czy świąteczny obiad. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka.


Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

  
Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette


  • 1 cytryna
  • 1 duża cebula, pokrojona na plastry
  • 2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)
  • 2 łyżki octu sherry (sherry vinegar)
  • 4 łyżki miodu
  • 10 łyżek oleju
  • 2 - 4 dużych ud z kurczaka ze skórką, bez kości (po 1 udzie na osobę) lub 2-4 piersi
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z tej połówki sok. Odstawiamy na bok. Pozostałą cytrynę kroimy na cienkie plastry. Plastry cebuli wykładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego tak, aby pokryć całe dno, na cebulę wykładamy plastry cytryny.
Przygotowujemy cytrynowy vinaigrette: skórkę i sok z cytryny, oba octy, miód i olej mieszamy razem. Kurczaka umieszczamy w naczyniu na warstwie z cebuli i cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy cytrynowym vinaigrette.
Pieczemy regularnie podlewając ok 35 minut lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony, a skórka mocno rumiana. Wyjmujemy kurczaka z naczynia i przekładamy go na półmisek, trzymając w ciepłym miejscu, by nie wystygł. W międzyczasie stawiamy naczynie z vinaigrette na średnim gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, aż powstanie syrop. Polewamy kurczaka i podajemy.

Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

Inspiracja z książki "Favourite chicken recipes"

Komentarze

  1. Nie słyszałam o takim zastosowaniu vinegrette, ale pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie ten wyrazisty w smaku sos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie :) A ta cebulka jak pięknie się prezentuje w towarzystwie kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczaka bardzo lubię a przepis na pewno sprawdzę bo bardzo ciekawi mnie jego smak!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…