Przejdź do głównej zawartości

Przepisy na Wielkanoc

Zbiór przepisów z mojego bloga, które można wykorzystać jako świąteczne menu. Wszystkie przepisy są sprawdzone, smaczne i nie powinno być kłopotów z ich przygotowaniem. Jeśli potrzebujecie inspiracji lub pomysłu, co przygotować na zbliżającą się Wielkanoc to zapraszam do zapoznania się z przepisami i mam nadzieje, że spis okaże się pomocny :)























Babka czekoladowa
Puszysta babka piaskowa
Łatwa i szybka babka kokosowa
Puszysta babka z ajerkoniakiem
Wilgotna babka migdałowa z marcepanem
Babka cafe latte
Babka na maślance z kardamonem
Babka czekoladowo-pomarańczowa
Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady
Babka marmurkowa z dwóch czekolad
Mrówkowiec
Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem
Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa
Babka migdałowa z polewą z białej czekolady
Ciasto cynamonowe z rodzynkami
Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady
Babka z herbatą earl grey
Babka łatwa
Babka kawowa z orzechami
Ciasto z marmoladą pomarańczową
Migdałowa babka maślana
Babka grecka
Babka drożdżowa z rodzynkami
Ciasto madeira





















 Sernik z rosą
Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie
Sernik z białą czekoladą
Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie
Seromakowiec
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z lemon curdem
Sernik czekoladowy amaretti
Przekładaniec miodowo-serowy
Sernik z bezą orzechowo-kokosową
Isaura
Sernik krakowski
Sernik bistro
Sernik z rodzynkami nasączonymi wódką i makową posypką
Sernik warszawski
Sernik wiedeński
Sernik kalifornijski
Sernik bawarski
Sernik wiedeński z ziemniakami
Sernik cytrynowy
Tiramisu torte - luksusowy sernik z mascarpone





















Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną
Ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi
Tort z musem z białej czekolady
Wilgotne ciasto czekoladowe
Fale Dunaju
Tort czekoladowy tiramisu
Ciasto czekoladowe migdałowe
Wuzetka
Torcik cappuccino z bitą śmietaną
Blondies z marshmallows i czekoladą
Ciasto kawowe przekładane masą z serka
Pani Walewska
Torcik z białej czekolady i kawy
Bostońskie ciasto przekładane
Ciasto czekoladowe z rumem
Ciasto marchewkowe z waniliową polewą
Przekładane ciasto kawowe z orzechami
Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianka
Ciasto daktylowe z polewą toffi
Passion cake czyli tort nieco inaczej
Black forest victoria - szybki tort czekoladowy
Tarta cytrynowa
Tort egipski
Ciasto pijana śliwka
Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy
Fantastyczne francuskie ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto z lemon curdem
Ciasto przekładane mascarpone i malinami
Ciasto czekoladowe przekładane masa z daktyli
Victoria sandwich cake
Ciasto pyszne
Kruszonka lubelska
Cytrynowe kwadraty
Chińczyk vel miodownik
Hot cross buns





















Jaja faszerowane serem cheddar
Jaja faszerowane marchewką
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane pieczarkami
Jaja faszerowane mozarellą i bazylią
Sałatka śledziowa
Sałatka z selera z chrzanem
Sałatka z szynka i selerem konserwowym
Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Sałatka z jajkami, selerem i ananasem
Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z selerem
Sałatka z tuńczyka z ryżem
Sałatka z pora
Sałatka z ryżem i szczypiorkiem
Sałatka makaronowa ze słonecznikiem
Sałatka pieczarkowa
Sałatka z białego makaronu
Sałatka z tuńczyka i orzechów włoskich
Sałatka z jabłek i ryżu
Sałatka jarzynowa
Pasztet z soczewicy i wątróbki
Pasztet z soczewicy czerwonej
Domowy zakwas na żurek
Żurek staropolski

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …