Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Spaghetti z cukinią i pieczarkami to sposób na ekstremalnie szybki i smaczny obiad. Przygotowanie zajmie nam dosłownie 15 minut. Podsmażone pieczarki z cebulką i cukinią z dodatkiem ostrego chilli, wymieszane z makaronem ugotowanym al dente i posypane serem i pieprzem to nadspodziewanie dobre jedzenie. Spaghetti z cukinia i pieczarkami robiłam ostatnio 2 razy w przeciągu tygodnia i znowu mam na nie ochotę.

Spaghetti z cukinią i pieczarkami


Spaghetti z cukinią i pieczarkami

  • 300 g suchego spaghetti
  • 1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych otworach
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych otworach
  • 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana lub 1 łyżeczka płatków chilli
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 50 g sera Grana Padano(lub parmesanem)

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chilli, smażymy ok 2 minut po czym dodajemy pieczarki i cukinię i całość smażymy ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodajemy przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem. Doprawiamy kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem.


Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Komentarze

  1. Ale smakowicie wygląda. I tak lekko!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł takiego jeszcze nie jadłam spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obiad idealny mimo że szybki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tam na tym pierwszym zdjęciu jeszcze paruje! Idealna fota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie dziwię, ze robiłas je już 2 razy, bo wyglada bardzo smakowicie:). Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi smaku przed snem :(....


    :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję ze odnalazłam ten blog-wyprubowalam juz zupe z kukurydzą,placek orzechowo-kawowy przekładany, pijana śliwka, a zaczynałam od malinowego z budyniowa pianka-wszystkich zachwycają te smaki-POLECAM przez duze P! Dzis prubuję spagetti z cukinią-ale nie mam złudzen-kolejny trafiony przepis. Pozdrawiam gorąco-Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że korzystasz z przepisów. Pozdrawiam Cię serdecznie:)

      Usuń
  8. Robiłam już to danie kilka razy!
    Zaskoczyło mnie w tym przepisie to, że cukinia+pieczarki+chili dają tak fajny i bogaty smak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Aganiok, naprawdę? Niezmiernie się cieszę :) Tak, dla mnie to było też miłe zaskoczenie, że z tak niepozornego zestawienia wychodzi taki ciekawy smak. Ja też powtarzam to danie i bardzo mi ono smakuje, choć moja córka na przykład, specjalnie zachwycona nie jest ;) Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …