Babka cafe latte
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 ml mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(dałam zwykłą mieloną)
- 3 łyżeczki kakao
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy
- kakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dużą keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki. Najpierw część z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder umieszczamy w naczyniu i dolewamy kawę mieszając, tak aby lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polewamy wierzch ciasta i posypujemy kakao.
Inspiracja z WŻ
ale super!!! właśnie szukam przepisu na babkę.
OdpowiedzUsuńSliczni wyglada! Zrobie w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Licznym próbującym smakowała :)
UsuńDoskonałe ulepszenie tradycyjnej babki. Zwyczajna, znana jest wszystkim, a jak powiesz, że zrobiłaś babkę cafe latte - szczęka opada :D
OdpowiedzUsuńHahaha, babka o takiej nazwie musi smakować ;-D
UsuńA myślisz, że ta porcja nadaje się do takiej typowo babkowej blaszki?
OdpowiedzUsuńKeksówka w jakiej piekłam to 30 na 8 cm, porównywałam z foremkami na babki, które mam i w taką większą babkową powinno się zmieścić.
UsuńOj, jaka ona jest piękna z tymi kolorami! Bardzo mi się podoba Ewenko :)
OdpowiedzUsuńDzięki Majanko kochana :)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ...i ma śliczne kolory:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwitam! na Wielkanoc upiekłam babeczkę z połowy porcji, do lukru, zamiast kawy dodałam odrobinę ekstraktu cytrynowego , i powiem tak: ciasto doskonałe, na mojej zlotej liście :)))Bardzo dziękuję za przepis!!!!Pozdrawiam cieplo!!!
OdpowiedzUsuńO, to super, że babka smakowała! Pozdrawiam:)
UsuńZrobiłam i naprawdę pyszna,a do tego szybka w zrobieniu.Puszysta i aromatyczna,na pewno do powtórzenia!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że babka smakowała :)
Usuń