Przejdź do głównej zawartości

Babka cafe latte

Babka cafe latte to prosta, trójkolorowa babka łącząca w sobie trzy smaki, waniliowy, kawowy i kakaowy. Jest dość wilgotna, nie za słodka, dlatego lukier, o lekko kawowym smaku odrobiną ją dosładza. Babka choć prosta i zwyczajna jest smaczna a piękne barwy, przypominające cafe latte czynią ją atrakcyjnym kąskiem na stole.



Babka cafe latte


  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(dałam zwykłą mieloną)
  • 3 łyżeczki kakao

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy
  • kakao do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dużą keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem  i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki. Najpierw część  z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder umieszczamy w naczyniu i dolewamy kawę mieszając, tak aby lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polewamy wierzch ciasta i posypujemy kakao.


Inspiracja z

Komentarze

  1. ale super!!! właśnie szukam przepisu na babkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczni wyglada! Zrobie w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz. Licznym próbującym smakowała :)

      Usuń
  3. Doskonałe ulepszenie tradycyjnej babki. Zwyczajna, znana jest wszystkim, a jak powiesz, że zrobiłaś babkę cafe latte - szczęka opada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, babka o takiej nazwie musi smakować ;-D

      Usuń
  4. A myślisz, że ta porcja nadaje się do takiej typowo babkowej blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Keksówka w jakiej piekłam to 30 na 8 cm, porównywałam z foremkami na babki, które mam i w taką większą babkową powinno się zmieścić.

      Usuń
  5. Oj, jaka ona jest piękna z tymi kolorami! Bardzo mi się podoba Ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ...i ma śliczne kolory:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. witam! na Wielkanoc upiekłam babeczkę z połowy porcji, do lukru, zamiast kawy dodałam odrobinę ekstraktu cytrynowego , i powiem tak: ciasto doskonałe, na mojej zlotej liście :)))Bardzo dziękuję za przepis!!!!Pozdrawiam cieplo!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to super, że babka smakowała! Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Zrobiłam i naprawdę pyszna,a do tego szybka w zrobieniu.Puszysta i aromatyczna,na pewno do powtórzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że babka smakowała :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …