Przejdź do głównej zawartości

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Taki ciasta jak ta babka migdałowa z marcepanem należą do moich ulubionych. Babka jest wilgotna, ma lekko ziarnista konsystencję i kawałki marcepana, który uwielbiam. Smak, lekko migdałowy, maślany, pyszny. Polewa z białej czekolady, obsypana migdałowymi płatkami jest również bardzo smaczna. Dla mnie to jedna z najpyszniejszych babek jakie jadłam, ale ja mam słabość, do wszystkich wypieków z mielonymi migdałami.

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady



Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka likieru Amaretto, opcjonalnie

  • kilka łyżek płatków migdałowych do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy mąką foremkę do babek.
Cukier z masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt migdałowy, mielone migdały, kawałki marcepanu oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i pieczemy 55-60 minut. Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy na małym gazie (ok 1 minuty) Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dodajemy likier. Polewę wykładamy łyżką na wierzch ciasta i posypujemy migdałowymi płatkami.

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Komentarze

  1. Ubóstwiam marcepan :) Musi być bardzo smaczna, a jeszcze z polewą z białej czekolady... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo lubie ciasta z dodatkiem marcepanu. To rzecz nabyta - jako dziecko marcepanu nie znosilam. Coz, smaki sie zmieniaja!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie lubię marcepanu bo ta babka wygląda tak cudownie! Właśnie szukam jakiegoś przyjemnego przepisu na babkę wielkanocną- ten jest wspaniały (tylko ten marcepan :P) Świetny blog
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z marcepanem? kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, musi być przepyszna. Cudownie wygląda! Z marcepanem to pełen wypas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka migdałowa babka strasznie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczna, kocham marcepan:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …