Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasta przekładane są zazwyczaj bardzo lubiane. Ciasto kawowe z białą czekoladą przełożone jest masą z serka philadelphia, która jest bardzo słodka, ale dobrze komponuje się z biszkoptem. Biszkopt wzbogacony białą czekoladą i kawą jest lekki, ale bardzo wilgotny. Dodatek pestek z granatu nie tylko orzeźwia całość, ale czyni ciasto bardziej atrakcyjnym wizualnie. Choć dla mnie bardzo słodkie, to jednak goście nie podzielali mojego zdania i nie kryli oznak zachwytu.

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka


Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

  • 130 g białej czekolady, połamanej
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g masła, miękkiego
  • 140 g jasnego cukru muscovado (lub soft light brown)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
  • 175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)

masa z serka philadelphia:
  • 200 g serka philadelphia
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • owoce granatu do ozdoby (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy chwilkę na bardzo małym gazie. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz i mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę umieszczając ją w miseczce umieszczonej na rondelku z parującą wodą.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka a potem kawę.
Mieszamy z białą czekoladą a na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy ok 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę: składniki na masę mieszamy w misce, aż masa będzie gładka.
Gdy ciasto jest zimne, kroimy je wzdłuż na pół i przekładamy masą. Wierzch posypujemy pestkami granatu.

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Przepis na biszkopt z białą czekoladą z książki C. Barty "Chocalate Galore"

Komentarze

  1. Szukałam kiedyś przepisu na ciastu kawowe ale nic ciekawego nie znalazłam... Gdybym wtedy trafiła na to, na pewno bym zrobiła. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ślicznie wygląda biały krem z granatem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się prezentuje i z pewnoscią jest pyszne. Kawowe wypieki bardzo lubię, a nawet bardzo, bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kawowe .... ależ musiało smakować :)
    wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. O matko genialnie to wygląda;3
    A granat wygląda jak czerwona kukurydza ;3





    Zapraszam na http://cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …