Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasta przekładane są zazwyczaj bardzo lubiane. Ciasto kawowe z białą czekoladą przełożone jest masą z serka philadelphia, która jest bardzo słodka, ale dobrze komponuje się z biszkoptem. Biszkopt wzbogacony białą czekoladą i kawą jest lekki, ale bardzo wilgotny. Dodatek pestek z granatu nie tylko orzeźwia całość, ale czyni ciasto bardziej atrakcyjnym wizualnie. Choć dla mnie bardzo słodkie, to jednak goście nie podzielali mojego zdania i nie kryli oznak zachwytu.

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka


Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

  • 130 g białej czekolady, połamanej
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g masła, miękkiego
  • 140 g jasnego cukru muscovado (lub soft light brown)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
  • 175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)

masa z serka philadelphia:
  • 200 g serka philadelphia
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • owoce granatu do ozdoby (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy chwilkę na bardzo małym gazie. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wyłączamy gaz i mieszamy składniki do całkowitego rozpuszczenia (można też rozpuścić czekoladę umieszczając ją w miseczce umieszczonej na rondelku z parującą wodą.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka a potem kawę.
Mieszamy z białą czekoladą a na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto pieczemy ok 25-30 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę: składniki na masę mieszamy w misce, aż masa będzie gładka.
Gdy ciasto jest zimne, kroimy je wzdłuż na pół i przekładamy masą. Wierzch posypujemy pestkami granatu.

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Przepis na biszkopt z białą czekoladą z książki C. Barty "Chocalate Galore"

Komentarze

  1. Szukałam kiedyś przepisu na ciastu kawowe ale nic ciekawego nie znalazłam... Gdybym wtedy trafiła na to, na pewno bym zrobiła. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne jest to Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślicznie wygląda biały krem z granatem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie się prezentuje i z pewnoscią jest pyszne. Kawowe wypieki bardzo lubię, a nawet bardzo, bardzo!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kawowe .... ależ musiało smakować :)
    wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko genialnie to wygląda;3
    A granat wygląda jak czerwona kukurydza ;3





    Zapraszam na http://cojapieke.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)