Przejdź do głównej zawartości

Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli

Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli to sposób na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso łososia w towarzystwie cebuli, pikantnych płatków chilli i cytrynowego soku jest nie tylko smaczne ale i bardzo aromatyczne.

Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli

 

Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli


  • 300 g filetu z łososia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w półplastry
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
Filet kroimy na części, lekko solimy i wkładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej z masłem i szklimy cebulkę, dodajemy płatki chilli i podsmażamy jeszcze 2 minuty, pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 5 minut przed końcem pieczenia fileta, cebulowy sos wykładamy na łososia i kontynuujemy zapiekanie. Podajemy z ryżem i sezonową surówka.

Komentarze

  1. Takie przepisy są super - kilka prostych dodatków, nie za dużo roboty, a całość niezwykle apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pysznie. Z łososiem obiadek to jest to. Ja robiłam łososia w środę, ale takiego na parze. Mam znowu chęć na tę pyszną rybkę:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …