Przejdź do głównej zawartości

Pilaf z marchewką i groszkiem

Pilaf z marchewką i groszkiem pasuje do każdego indyjskiego dania, ale chociaż przygotowałam go jako dodatek do curry, to dla mnie jest to tak dobre jedzenie, że może stanowić samodzielne danie np na kolację. Aromatyczny ryż z krótko smażonym przyprawami i tak dobrze nam znanymi groszkiem i marchewką a jednak danie jakże odmienne od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ja uwielbiam i nawet jak teraz patrzę na zdjęcie, to czuję ten aromat i smak.



Pilaf z marchewką i groszkiem


Pilaf z marchewką i groszkiem

  • 220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka ziaren kuminu
  • 10 cm kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna czarnego kardamonu (dałam zielonego)
  • 1 mała cebula, pokrojona w plastry
  • 1/2 dużej marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 90 g zielonego groszku
  • sól, do smaku
  • 1/2 łyżeczki garam masala

Ryż umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy siedem, osiem minut. Gdy jeszcze nie będą gotowe, gotujemy jeszcze minute. Przecedzamy, umieszczamy z powrotem w rondlu, przykrywamy i pozostawiamy na 5 do 8 minut
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziarna kuminu, korę cynamonu, goździki, liście laurow i kardamon. Smażymy, aż z kuminu zacznie się wydobywać aromat, ok 20 sekund. Dodajemy cebulę i smażymy stale mieszając, aż będzie miękka. Dodajemy marchewkę, groszek i sól oraz trochę wody. Przykrywamy i gotujemy 2 lub 3 minuty. Odkrywamy patelnię, dodajemy ryż i garam masala i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.

Pilaf z marchewką i groszkiem
 Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"

Komentarze

  1. Wspaniale danie. Uwielbiam takie smaki. Wlasnie ostatnio zrobilam duuuze zakupy w azjatyckim sklepie wiec wszalkiego rodzaju curry i pilawy beda u mnie dosc czesto :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie, taki pilaw spokojnie moze robic za cale danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kilka razy bardzo podobny i będę musiała powtórzyć w najbliższym czasie. :) Bardzo go lubię i szczerze polecam innym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna potrawa. Uwielbiam przepisy Anjum Anand. Posiadam książkę "Indian food made easy" i często przygotowuję potrawy według jej przepisów. A pomysł na pilaf na pewno wykorzystam. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…