Pilaf z marchewką i groszkiem
- 220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 czubata łyżeczka ziaren kuminu
- 10 cm kory cynamonu
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego kardamonu (dałam zielonego)
- 1 mała cebula, pokrojona w plastry
- 1/2 dużej marchewki, pokrojonej w kostkę
- 90 g zielonego groszku
- sól, do smaku
- 1/2 łyżeczki garam masala
Ryż umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy siedem, osiem minut. Gdy jeszcze nie będą gotowe, gotujemy jeszcze minute. Przecedzamy, umieszczamy z powrotem w rondlu, przykrywamy i pozostawiamy na 5 do 8 minut
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziarna kuminu, korę cynamonu, goździki, liście laurow i kardamon. Smażymy, aż z kuminu zacznie się wydobywać aromat, ok 20 sekund. Dodajemy cebulę i smażymy stale mieszając, aż będzie miękka. Dodajemy marchewkę, groszek i sól oraz trochę wody. Przykrywamy i gotujemy 2 lub 3 minuty. Odkrywamy patelnię, dodajemy ryż i garam masala i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Wspaniale danie. Uwielbiam takie smaki. Wlasnie ostatnio zrobilam duuuze zakupy w azjatyckim sklepie wiec wszalkiego rodzaju curry i pilawy beda u mnie dosc czesto :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Zgadzam sie, taki pilaw spokojnie moze robic za cale danie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kilka razy bardzo podobny i będę musiała powtórzyć w najbliższym czasie. :) Bardzo go lubię i szczerze polecam innym.
OdpowiedzUsuńCudowna potrawa. Uwielbiam przepisy Anjum Anand. Posiadam książkę "Indian food made easy" i często przygotowuję potrawy według jej przepisów. A pomysł na pilaf na pewno wykorzystam. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń