Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)
- 15 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki
- 10 dużych ząbków czosnku, obranych
- 4 małe strąki czarnego kardamonu (dałam zielone)
- 4 goździki
- 5 cm kory cynamonu
- 5 łyże4k oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- 1 średnia cebula, obrana i posiekana
- 2 zielone papryczki chilli, całe, ale nakłute widelcem
- 750 g udek z kurczaka, bez skórki ( u mnie 400 g piersi z kurczaka)
- 5 łyżeczek mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki chilli sproszkowanego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 1/2 łyżeczki garam masala
- sól, do smaku
- 3 średnie pomidory, pokrojone na małe części
- garść świeżych liści kolendry, posiekanej
Czosnek i korzeń imbiru miksujemy z odrobiną wody na pastę. Odstawiamy.
Strąki kardamonu umieszczamy w moździerzu, rozbijamy i wysypujemy ziarna. Ziarna zostawiamy w moździerzu i dodajemy goździki i cynamon. Mielimy na proszek.
Podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy liść laurowy i cebulę i smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie przyrumieniona. Dodajemy zielone chilli oraz pastę z imbiru i czosnku i smażymy ok 2-4 minut (na niewielkim ogniu)
Dodajemy kurczaka i delikatnie podsmażamy na średnim gazie. Mieszamy z przyprawami i solą. Dodajemy pomidory i wody tyle, aby dobrze przykryła kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym gazie ok 15 minut.
Odkrywamy patelnię, zwiększamy gaz, redukujemy w ten sposób wodę, kontynuujemy na niewielkim gazie przez kolejne kilka minut, do momentu, aż pojawią się krople tłuszczu. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Przepis z książki "Anjum's New Indian"
Zdecydowanie mój smak! Lubię bardzo indyjską kuchnię :)
OdpowiedzUsuńKocham curry <3
OdpowiedzUsuńCurry... uwielbiam! Fajny pomysł to dodanie cynamonu, musze wypróbować. Polecam też prostszą, ale również pyszną wersję - curry bananowe z kurczakiem - naprawdę wspaniałe!
OdpowiedzUsuń