Przejdź do głównej zawartości

Brownies migdałowe na białkach

To miały być bezy. Przez przypadek powstało brownies na białkach. Automatycznie, do białek, które miały być ubite na sztywno, wsypałam cukier. Chcąc nie chcąc, musiałam szybko zmienić plany. Jak smakuje brownies na białkach? Dla mnie pyszne! Lekko lepkie w konsystencji, rozpływające się w ustach. Słodkie, a nawet bardzo słodkie (można więc zredukować ilość cukru, choć nie za wiele, brownies lubią cukier) i bardzo mocno czekoladowe. Z wyraźnym migdałowym smakiem, bo są i mielone migdały i ekstrakt i likier amaretto. Jeśli nie lubicie migdałowych smaków, można zrezygnować z amaretto, a ekstrakt zastąpić ekstraktem z wanilii. Mamy więc kolejne brownies i kolejny sposób na wykorzystanie zbywających białek.

Brownies migdałowe na białkach



Brownies migdałowe na białkach

  • 200 g czekolady ciemnej
  • 125 g masła
  • 4 białka
  • 225 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g mielonych migdałów
  • 75 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki amaretto
  • 1 łyżeczka esencji z migdałów


Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym gazie (jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać, wyłączam gaz i dalej tylko mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia. Można też rozpuścić czekoladę w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z parującą wodą). Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 22 cm.
Białka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, migdały, mąkę, kakao, likier i esencję, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy ok 25 minut. Studzimy na kratce.


Brownies migdałowe na białkach

Komentarze

  1. Brownies na bialkach? Tego jeszcze nie probowalam! Pyszny pomysl, wygladaja naprawde apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, dawno już nie jadłam brownie... ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. O nie widziałam takiego :D Ale załóżmy, że jest trochę..dietetyczne hah :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brownie i bardzo interesująca jest dla nie twoja wersja tego ciasta, zawsze robiłam go na całych jajkach, a zaproponowany przez Ciebie wygląda niczym czekoladowa wilgotna chmurka. Jako wielbicielka czekoladowych ciast, koniecznie muszę wypróbować twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to następne białka idą na ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda, tak czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam wygląda po prostu idealnie. Wspaniała konsystencja, taka jaką lubię :)
    Mmmmniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne!
    Też kiedyś wsypałam cały cukier do nieubitych białek, i z łzami w oczach wszystko wylałam... Następnym razem będę widziała, jak się ratować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gliniastą konsystencjeę brownie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …