Wuzetka
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 ml śmietany kremówki (u mnie double cream)
- mielona kawa lub kakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o bokach 23 cm lub tortownicę o tej samej średnicy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i lekko mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy ok 30 minut. Studzimy.
Śmietanę ubijamy(uważając, by nie ubić na masło). Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Na pierwszy krążek wykładamy połowę bitej śmietany i przykrywamy drugim. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Posypujemy kawą lub kakao.
Ulubione ciasto mojej siostry... Ja jeszcze go nie jadłam, ale chyba przygotuje :)
OdpowiedzUsuńjak dawno już nie jadłam wuzetki! a kiedyś tak bardzo za nią przepadałam... poczekam na jakąś rodzinną uroczystość i upiekę :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pięknie wygląda. A ja nigdy nie jadłam Wz-ki hihihi:)
OdpowiedzUsuńza wuzetką nie przepadam (złe wspomnienia z dzieciństwa:) ale twoja wygląda o 100% lepiej niż ta którą możemy kupić w cukierni
OdpowiedzUsuń