niedziela, 5 maja 2013

Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

Lassi, tradycyjny indyjski napój jogurtowy jest wspaniałym napojem orzeźwiającym, który smakuje nie tylko w połączeniu z indyjskim curry. Idealny na upalne dni, pikantny, wytrawny i smaczny. Może stanowić nie tylko uzupełnienie do indyjskich dań, ale być świetnym drugim śniadaniem w ciepłe dni. Było już u mnie lassi z mango i na pewno będzie ich więcej, bo napój ten jest wart poznania, nie tylko ze względu na egzotykę.


Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

  • 150 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki)
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzone.


Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking"

3 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)