Lassi, tradycyjny
indyjski napój jogurtowy jest wspaniałym napojem orzeźwiającym, który smakuje nie tylko w połączeniu z indyjskim curry. Idealny na upalne dni, pikantny, wytrawny i smaczny. Może stanowić nie tylko uzupełnienie do indyjskich dań, ale być świetnym drugim śniadaniem w ciepłe dni. Było już u mnie
lassi z mango i na pewno będzie ich więcej, bo napój ten jest wart poznania, nie tylko ze względu na egzotykę.
Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą
- 150 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki)
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzone.
Przepis z książki Rachel Allen
"Home Cooking"
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńintryguje mnie smak :) oj, bardzo!
OdpowiedzUsuńMmm, pewnie smakuje bosko!:)
OdpowiedzUsuń