Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z marmoladą

Ciasto z marmoladą może nie jest jakimś bardzo wykwintnym ciastem, ale jest za to bardzo proste i szybkie.
To również dobry sposób na wykorzystanie marmolady lub dżemu. Lukier można pominąć, ale moim zdaniem, dodanie do ciasta lekko kwaskowatej słodyczy podkreśla jego smak.

Ciasto z marmoladą


 Ciasto z marmoladą

  • 125 g masła, w kawałkach
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
  • 150 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie pomarańczowa)
  • 225 g (1 1/2 szklanki)m mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
lukier:

  • 240 g (1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 1/2 łyżki  pomarańczowego lub cytrynowego soku

Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Ciasto można ozdobić lukrem. Składniki na lukier umieszczamy w misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż lukier będzie miał łatwą do smarowania konsystencję.
Przepis z książki "Everyday cakes & cookies"

Komentarze

  1. Ja takie proste ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne ciasto robię w domu, kiedy nie mam czasu ani ochoty na nic skomplikowanego. Z tym, że ja marmoladę dodaje na końcu i zostawiam ledwo wymieszaną.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli idzie o ciasta, to te najprostsze bywaja najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciacho do popołudniowej kawy :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładne to ciacho! Mniam, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie puszyste! :)
    To bylo pierwsze ciasto jakie upieklam 'na swoim' ;) Bylo bardzo podobne, z przepisu chrzestnej, i szybko stalo sie naszym ulubionym. Mezowi tak wtedy posmakowalo, ze przez pewien czas musialam piec je co weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszne! zapraszam na moją lekko zmienioną (polewa) wersję Twojego ciasta:)
    http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/angielskie-ciasto-z-kremowa-pierzynka.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …