To również dobry sposób na wykorzystanie marmolady lub dżemu. Lukier można pominąć, ale moim zdaniem, dodanie do ciasta lekko kwaskowatej słodyczy podkreśla jego smak.
Ciasto z marmoladą
- 125 g masła, w kawałkach
- 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
- 150 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
- 2 jajka
- 60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie pomarańczowa)
- 225 g (1 1/2 szklanki)m mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 240 g (1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
- 30 g miękkiego masła
- 1 1/2 łyżki pomarańczowego lub cytrynowego soku
Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Ciasto można ozdobić lukrem. Składniki na lukier umieszczamy w misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż lukier będzie miał łatwą do smarowania konsystencję.
Przepis z książki "Everyday cakes & cookies"
Ja takie proste ciasta lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobne ciasto robię w domu, kiedy nie mam czasu ani ochoty na nic skomplikowanego. Z tym, że ja marmoladę dodaje na końcu i zostawiam ledwo wymieszaną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jesli idzie o ciasta, to te najprostsze bywaja najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Ale ładne to ciacho! Mniam, zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! :)
OdpowiedzUsuńTo bylo pierwsze ciasto jakie upieklam 'na swoim' ;) Bylo bardzo podobne, z przepisu chrzestnej, i szybko stalo sie naszym ulubionym. Mezowi tak wtedy posmakowalo, ze przez pewien czas musialam piec je co weekend :D
Jest pyszne! zapraszam na moją lekko zmienioną (polewa) wersję Twojego ciasta:)
OdpowiedzUsuńhttp://zufikowo.blogspot.com/2013/06/angielskie-ciasto-z-kremowa-pierzynka.html