poniedziałek, 13 maja 2013

Ciasto z marmoladą

Ciasto z marmoladą może nie jest jakimś bardzo wykwintnym ciastem, ale jest za to bardzo proste i szybkie.
To również dobry sposób na wykorzystanie marmolady lub dżemu. Lukier można pominąć, ale moim zdaniem, dodanie do ciasta lekko kwaskowatej słodyczy podkreśla jego smak.

Ciasto z marmoladą


 Ciasto z marmoladą

  • 125 g masła, w kawałkach
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
  • 150 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie pomarańczowa)
  • 225 g (1 1/2 szklanki)m mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 60 ml (1/4 szklanki) mleka
lukier:

  • 240 g (1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 1/2 łyżki  pomarańczowego lub cytrynowego soku

Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. Ciasto można ozdobić lukrem. Składniki na lukier umieszczamy w misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż lukier będzie miał łatwą do smarowania konsystencję.
Przepis z książki "Everyday cakes & cookies"

7 komentarzy:

  1. Ja takie proste ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobne ciasto robię w domu, kiedy nie mam czasu ani ochoty na nic skomplikowanego. Z tym, że ja marmoladę dodaje na końcu i zostawiam ledwo wymieszaną.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli idzie o ciasta, to te najprostsze bywaja najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ciacho do popołudniowej kawy :)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładne to ciacho! Mniam, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie puszyste! :)
    To bylo pierwsze ciasto jakie upieklam 'na swoim' ;) Bylo bardzo podobne, z przepisu chrzestnej, i szybko stalo sie naszym ulubionym. Mezowi tak wtedy posmakowalo, ze przez pewien czas musialam piec je co weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszne! zapraszam na moją lekko zmienioną (polewa) wersję Twojego ciasta:)
    http://zufikowo.blogspot.com/2013/06/angielskie-ciasto-z-kremowa-pierzynka.html

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)