Przejdź do głównej zawartości

Światowy Dzień Pieczenia

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=ac0c1c2fd0&view=att&th=13e7e723cd2c9113&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-efhYIwuDUQI0xrE-_wV2I&sadet=1368951842363&sads=Qlf0aUaNss4zP8mdY36UgPSUh34

Światowy Dzień Pieczenia. Tak, to już dzisiaj.  Pomysł na ten dzień, zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie, by w ten sposób podzielić się wspólnym zamiłowaniem, podjąć wyzwanie i odważnie przystąpić do wspólnego pieczenia.

Dla mnie wyzwaniem było samo bycie ambasadorem World Baking Day. Upieczenie i sfotografowanie ciasta, to już "pestka", przynajmniej dla mnie ;)  A dla Ciebie? Chcesz podjąć wyzwanie? Na stronie Światowego Dnia Pieczenia znajdziesz aż 100 przepisów na ciasta. Jest w czym wybierać. Znajdziecie tam również i moje ciasto a tutaj, na moim blogu, również jego zdjęcie "od wewnątrz".






Warto więc zakasać rękawy i przystąpić "do dzieła" czyli do pieczenia. Nie ważne ile naczyń pobrudzisz i jakie pobojowisko w kuchni mogą zastać Twoi bliscy. Piecz z odwagą! A potem ciesz się smakiem.

Tegoroczny patronat nad Światowym Dniem Pieczenia pełni w Polsce "Kasia" do pieczenia.


Komentarze

  1. Super! Gratuluję bycia ambasadorem, być w tej 100 to musi być fajne uczucie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie, nic specjalnego się nie czuje ;) Jestem tylko amatorem, jak większość z nas a piec lubię, no i zjeść potem też, niestety ;)

      Usuń
  2. Nie wiem czy się nie obrazisz ale wprowadziłam trochę (małych) zmian w Twoim idealnym torciku. Z góry proszę o wybaczenie :) http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/torcik-cappuccino-z-bita-smietana.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zupełnie się nie obrażę ;) A te zmiany, to chyba zwiększenie ilości bitej śmietany? Bardzo dobra zmiana! Cieszę się, że ciasto choć proste, to smakowało :)

      Usuń
    2. Zamiast likieru kawowego dałam rozpuszczone cappuccino i posypałam nie kawą a cappuccino. Było pyszne!

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)