Przejdź do głównej zawartości

Curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa

Pierwszy raz zrobiłam to curry jakieś kilka miesięcy temu. Dopiero za czwartym razem miałam okazję je sfotografować. Dzisiaj umieszczając w końcu ten przepis, robię to z dedykacją dla Izy, która cierpliwie czekała na niego tak długo :) Przy tym pysznym curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa jest trochę zabawy na początku, gdyż używamy do niego przypraw w całości. Przyprawy musimy zetrzeć na proszek, ale w związku z tym, będziemy mieli pełny i świeży aromat uwalniający się zarówno w czasie ucierania jak i potem podczas gotowania sosu. W oryginalnym przepisie, pochodzącym z wybrzeża południowo zachodnich Indii, zamiast wieprzowiny jest użyta jagnięcina, do której ja, jak do tej pory podchodzę z lekką rezerwą, tzn po prostu nie lubię. Przepis nie jest trudny, choć jak zwykle w przypadku curry, musimy zgromadzić dużo przypraw, ale potem już po ugotowaniu, będziemy się tylko zachwycać intensywnością smakowych doznań.

Curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa

 

Curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa

  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 lyżeczka ziaren kuminu
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 cm cynamonu
  • 4 goździki
  • 500 g wieprzowiny
  • 3 małe cebule, drobno posiekane
  • 3 pomidory, pokrojone
  • 15 g korzenia imbiru, waga po obraniu, startego na pastę
  • 8 grubych ząbków czosnku, startych na pastę
  • 3-6 zielonych papryczek chilli, całych, nakłutych widelcem
  • sól, do smaku
  • 2 łyżki oleju wymieszanego z masłem lub ghee
  • 200-300 ml mleczka kokosowegu, lub do smaku
  • 1 1/2 lyżeczki soku z cytryny, lub do smaku

Wszystkie przyprawy (kolendra, kumin, pieprz, cynamon, goździki) umieszczamy w moździerzu i ucieramy na proszek.
Wieprzowinę, 2 pokrojone cebulki, pomidory, imbir, czosnek, chilli, wszystkie przyprawy i sól umieszczamy w dużym rondlu. Dodajemy 500 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy i na małym ogniu dusimy delikatnie ok 45-60 minut, lub do momentu, aż wieprzowina będzie miękka. Całość, mieszamy co mniej więcej 10 minut.
W międzyczasie, przed końcem gotowania, rozgrzewamy ghee lub olej z masłem i smażymy na nim pozostałą cebulkę, tak, aby była dobrze przyrumieniona.
Gdy w ugotowanym sosie jest za dużo płynu, możemy go zredukować przez gotowanie przez około 7 minut na dużym gazie. Dodajemy cebulkę wraz z tłuszczem.
Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 4 minut. Sos powinien być gęsty i kremowy. Przyprawiamy, dodając ewentualnie więcej mleczka kokosowego lub soku z cytryny i podajemy.
Przepis z książki A. Anand "I love curry"

Komentarze

  1. Na pewno smakowało! Zachęcam do wypróbowania w tego typu przepisach jagnięciny. Tutaj naturalny aromat jagnięciny staje się atutem w połączeniu z przyprawami. Sprawdzone na własnej żonie, która też nie przepadała za mięsem z baranka, natomiast dania indyjskie uwielbia właśnie z jagnięciną lub nawet koźliną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mówię nie, jeśli chodzi o baraninę i przyznaję, że ostatnio myślałam, by postarać się do niej przekonać (szczególnie, że tutaj jest jej pod dostatkiem). Mając na uwadze to, że na przykład kuminu nie cierpiałam a teraz się w nim prawie rozsmakowuję, nie wykluczone, że i baraninę w końcu polubię, tym bardziej, że przepisów z kuchni indyjskiej z nią w roli głównej, całe mnóstwo! :)

      Usuń
    2. ps. jak to miło widzieć kolejnego fana kuchni indyjskiej :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie dania - ale ty to wiesz, prawda? Juz samo czytanie listy skladnikow przyprawia moje slinianki o szybsza prace...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem Maggie, wiem :) U mnie ta sama reakcja i nie przejada się zupełnie, chociaż robię tego dość dużo :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…