Lody bananowe to lody zdecydowanie dla tych co lubą banany. Bananowy smak jest tu bowiem bardzo intensywny, choć złagodzony delikatnie smakiem śmietanki. Lody bananowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, nie zawierają jajek i nie zamrażają się "na kamień". Jeszcze jedną zaletą tych lodów jest to, że są doskonałym sposobem na utylizację zalegających bananów.
Lody bananowe
- 3 duże, dojrzałe banany
- 70 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 łyżka dulce de leche (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kremówki
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do maszynki do
lodów i kręcimy ok 20 minut. Przekładamy do pojemnika i zamrażamy.
Mmmm ale pycha ! Jakie gęste i kremowe :)
OdpowiedzUsuńAle muszą być dobre! Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMnaimi, uwielbiam domowe lody :)
OdpowiedzUsuńSuper, ale nie są za słodkie - wydaje mi się, że banany i tak są dość dobre, trzeba je jeszcze dosładzać ??
OdpowiedzUsuńNie, nie są za słodkie.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńpolecam najlepszą wyszukiwarkę kulinarną
www.mieszak.pl
pozdrawiam
Ola