niedziela, 26 maja 2013

Lody bananowe

Lody bananowe to lody zdecydowanie dla tych co lubą banany. Bananowy smak jest tu bowiem bardzo intensywny, choć złagodzony delikatnie smakiem śmietanki. Lody bananowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, nie zawierają jajek i nie zamrażają się "na kamień". Jeszcze jedną zaletą tych lodów jest to, że są doskonałym sposobem na utylizację zalegających bananów.




 
Lody bananowe

  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 70 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1 łyżka dulce de leche (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki kremówki

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy ok 20 minut. Przekładamy do pojemnika i zamrażamy.



Lody bananowe
 

6 komentarzy:

  1. Mmmm ale pycha ! Jakie gęste i kremowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale muszą być dobre! Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnaimi, uwielbiam domowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, ale nie są za słodkie - wydaje mi się, że banany i tak są dość dobre, trzeba je jeszcze dosładzać ??

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    polecam najlepszą wyszukiwarkę kulinarną
    www.mieszak.pl

    pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)