Przejdź do głównej zawartości

Lody z białej czekolady z ciasteczkami

Kolejne lody, które ukręciłam w tym roku. Tym razem lody z białą czekoladą i imbirowymi ciasteczkami. Bardzo dobre w smaku i dość miękkie po zamrożeniu. Dodałam do nich imbirowe ciasteczka, ale mogą to być dowolne ciastka, można też całkowicie je pominąć. Lodów oczywiście już dawno nie ma, ale w zamrażarce kolejne, których za chwilę pewnie też nie będzie.


Lody z białej czekolady z ciasteczkami



Lody z białej czekolady z ciasteczkami

  • 150 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 ml śmietanki kremówki (double cream 48% )
  • 50 g ciasteczek imbirowych (lub inne)


Mleko umieszczamy w rondelku razem z połamaną czekoladą i cukrem i delikatnie podgrzewamy. Gdy mleko będzie letnie wyłączamy gaz i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i cukru. Dodajemy ekstrakt z wanilii i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy i łączymy z wystudzoną mieszanką mleczną. Wlewamy do maszyny do lodów, wsypujemy pokruszone ciasteczka i kręcimy lody wg instrukcji na opakowaniu maszynki. Przekładamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce.

Komentarze

  1. Biała czekolada i ciasteczka - lepiej być nie może, mniam! Dodaję do "nazaśków" i koniecznie wypróbuję :) Kupiłaś mnie już samą informacją, że zostają miękkie - ostatnio testowałam dwa przepisy i na drugi dzień po zrobieniu czekałam wieeeki żeby móc zrobić ładne kulki ze zmrożonej masy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze! ale pięknie wyglądaja, w taki dzień jak dzisiejszy chetnie bym spałaszowała gałeczkę...albo dwie..., pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. z białej czekolady ♥ i reszta się nie liczy :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny wpis, po którym moje myśli coraz intensywniej krążą wokół maszyny do lodów! Genialne połączenie, aż slinka cieknie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już żałuję nie mam maszyny do lodów:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, jakie one muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. oo matko takie lody muszą być znakomite ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. jak one fantastycznie wyglądają! aż mi się lata zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a da się wykonać to cudo bez w/w maszyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się. Ponoć wystarczy co mniej więcej godzinę wyjmować lody z zamrażalnika i mieszać łyżką lub mikserem. Sama osobiście nie praktykowałam.

      Usuń
  10. Ech, nie wiem, czy kiedys sie w koncu zmobilizuje do krecenia lodow... Takie ciasteczkowe dodatki bardzo lubie!

    OdpowiedzUsuń
  11. co za lody, oszalałam, pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie świetne, dawno nie robiłam sama lodów, a bardzo lubię takie domowe ;) Mniam ;):):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co za smaki genialne w tych lodach! Połączenie świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. alez smaczne muszą być! Chyba wpadnę do Ciebie na porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…