Przejdź do głównej zawartości

Lody tutti frutti

Kiedyś, lody z bakaliami były dla mnie synonimem deseru luksusowego. Dzisiaj, nie wywołują już u mnie takich emocji, ale wciąż są jednymi z moich ulubionych lodów. Przyrządzone domowym sposobem lody tutti frutti są delikatnie waniliowe, z mnóstwem kandyzowanych owoców i rodzynek i co tu dużo mówić - stanowią naprawdę smaczny deser. Są troszkę twarde tuż po wyjęciu z zamrażalnika, ale wystarczy dać im 5 minut i z łatwością dają się przenieść do lodowych pucharków.



Lody tutti frutti

  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kandyzowanych czereśni
  • 150 g mieszanki owoców tropikalnych

Mleko umieszczamy w rondelku i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną do białości, cały czas ubijając dodajemy mleko. Masę mleczną umieszczamy na powrót do rondelka i gotujemy na niewielkim gazie, aż masa lekko zgęstnieje i będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce kandyzowane drobno kroimy. Wystudzony budyń wlewamy do maszyny i wsypujemy owoce. Kręcimy lody ok 10-15 minut, przekładamy do plastykowego pojemnika i wkładamy do lodówki.

Lody tutti frutti

Komentarze

  1. O kochana, tymi lodami zdobyłaś moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, kolorowe i domowe! Przepyszne ochłodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę przyznać, że świetnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy bylam dzieckie, takie lody byly dla mnie istnym koszmarem, bo nie znosilam bakalii :) Ale teraz chetnie bym takie zjadla.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne i na pewno smaczne, zapraszam do dodania do akcji lodowej na durszlaku lub mikserze kulinarnym - akcja lodowa jest prowadzona również na moim blogu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …