piątek, 17 maja 2013

Lody tutti frutti

Kiedyś, lody z bakaliami były dla mnie synonimem deseru luksusowego. Dzisiaj, nie wywołują już u mnie takich emocji, ale wciąż są jednymi z moich ulubionych lodów. Przyrządzone domowym sposobem lody tutti frutti są delikatnie waniliowe, z mnóstwem kandyzowanych owoców i rodzynek i co tu dużo mówić - stanowią naprawdę smaczny deser. Są troszkę twarde tuż po wyjęciu z zamrażalnika, ale wystarczy dać im 5 minut i z łatwością dają się przenieść do lodowych pucharków.



Lody tutti frutti

  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kandyzowanych czereśni
  • 150 g mieszanki owoców tropikalnych

Mleko umieszczamy w rondelku i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną do białości, cały czas ubijając dodajemy mleko. Masę mleczną umieszczamy na powrót do rondelka i gotujemy na niewielkim gazie, aż masa lekko zgęstnieje i będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce kandyzowane drobno kroimy. Wystudzony budyń wlewamy do maszyny i wsypujemy owoce. Kręcimy lody ok 10-15 minut, przekładamy do plastykowego pojemnika i wkładamy do lodówki.

Lody tutti frutti

8 komentarzy:

  1. O kochana, tymi lodami zdobyłaś moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, kolorowe i domowe! Przepyszne ochłodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę przyznać, że świetnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy bylam dzieckie, takie lody byly dla mnie istnym koszmarem, bo nie znosilam bakalii :) Ale teraz chetnie bym takie zjadla.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne i na pewno smaczne, zapraszam do dodania do akcji lodowej na durszlaku lub mikserze kulinarnym - akcja lodowa jest prowadzona również na moim blogu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)