Zrazy z mięsa drobiowego
- 450 g mięsa mielonego z indyka
- 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- 1 jajko
- sól i pieprz
- kilka łyżek bułki tartej lub otrębów
- 50 g pieczarek, posiekane w drobną kostkę
- 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
- szczypta chilli w proszku
- 1 łyżka masła
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Z mięsa, bułki, jajka, bułki tartej (lub otrębów) wyrabiamy masę. Doprawiamy sola i sporą ilością pieprzu.
Pieczarki i cebulę smażymy na maśle, w trakcie smażenia dodajemy chilli. Wyrobioną masę mięsną dzielimy na 8 części, każdą z części rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na niej około łyżeczki pieczarkowego farszu. Zwijamy w ruloniki, dobrze "zlepiając" końcówki. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Przekładamy zrazy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 15-20 minut.
Wyglądają bardzo smacznie! To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńMmm... Lubie takie domowe dania, zwlaszcza, kiedy za oknem chlodno.
OdpowiedzUsuńpoddam przepis ocenie gości
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że gościom posmakuje :)
Usuń