Przejdź do głównej zawartości

Pilaf z Kaszmiru

Kolejny pilaf na blogu. Ryż z dyskretną nutą słodyczy, przesycony korzennymi aromatami. Nie mogłam się od niego oderwać. Genialny dobór i proporcje wszystkich składników. Świetny nie tylko jako dodatek do curry, ale i samodzielne danie. Robiłam ten aromatyczny ryż dwa razy, za pierwszym razem nie dodawałam fig i chyba nawet ta wersja bez fig bardziej mi smakowała. Choć potrawa wydaję się być skomplikowana (ta lista składników) to jednak jest bardzo prosta i przygotowanie jest niemalże błyskawiczne. Uczta smakowa gwarantowana. Polecam.

Pilaf z Kaszmiru


Pilaf z Kaszmiru

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki ziaren kuminu
  • 7,5 cm kory cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 nasiona zielonego kardamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała lub średnia cebula, pokrojona w paski
  • 15 g migdałów bez skórek, grubo posiekanych (dałam płatki migdałowe)
  • 10 g rodzynek
  • 200 g ryżu basmati, wypłukanego
  • duża szczypta szafranu, namoczonego w 2 łyzkach gorącego mleka
  • 2 suszone figi, pokrojone
  • sól i dużo świeżo mielonego pieprzu, do smaku
  • 15 g orzechów włoskich lub pistacjowych

Podgrzewamy olej na dużej patelni lub rondlu. Dodajemy wszystkie całe przyprawy i lisć laurowy i smażymy na niewielkim gazie ok 30 sekund. Dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż będzie miękka i złota, po czym dodajemy migdały i rodzynki i smażymy kolejne kilka minut.
Dodajemy odcedzony ryż do patelni. Mieszamy przez minutę po czym dodajemy 400 ml wody, mleczko szafranowe i figi (jesli używamy). Doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, redukujemy gaz , przykrywamy i gotujemy na takim małym ogniu ok 7-8 minut. Sprawdzamy, czy ryż jest ugotowany, jeśli nie to dogotowujemy jeszcze minutę. Doprawiamy i dodajemy orzechy. Pozostawiamy na 4 minuty, by odparowała woda i podajemy gorące.
Przepis z książki "Anjum's New Indian"

Komentarze

  1. ciekawy miszmasz składników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! ryż lubię pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowało mnie to danie, zapisuję je do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…