Przejdź do głównej zawartości

Torcik cappuccino z bitą śmietaną na World Baking Day


WBD_reversed.png

World Baking Day - Światowy Dzień Pieczenia przypada w tym roku 19 maja. Nie wahałam się ani chwili, gdy zaproponowano mi bycie jedną z 10 polskich ambasadorek WBD. Pieczenie to jest to, co bardzo lubię.
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do uczestnictwa w tym smacznym projekcie.
Na czym polega uczestnictwo w WBD? To proste. Wystarczy wybrać jeden ze 100 przepisów, umieszczonych na stronie Światowego Dnia Pieczenia i...upiec ciasto. Przepisy są uszeregowane od najprostszego do najtrudniejszego, możecie więc zmierzyć swoje siły i wybrać ciasto, które będzie odpowiednie do Waszych umiejętności lub wybrać coś, co będzie dla Was wyzwaniem.
Mój przepis na torcik cappuccino z bitą śmietaną jest prosty, ale zapewniam Was, że ciasto jest bardzo smaczne. Dla nieliczących kalorii proponuję zwiększyć dawkę bitej śmietany. Zapraszam do pieczenia :)


Torcik cappuccino z bitą śmietaną


Torcik cappuccino z bitą śmietaną


Biszkopt z białą czekoladą:
  • 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g margaryny
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kawy w granulkach rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml tłustej śmietanki kremówki(u mnie double cream 48%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki dowolnego likieru kawowego

  • 2-3 łyżki mielonej kawy Arabica

W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko (tak, aby było lekko ciepłe), zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, do momentu, aż czekolada się rozpuści (można też rozpuścić czekoladę z mlekiem, w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Margarynę ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku i dalej ubijamy, dodajemy kawę, rozpuszczoną czekoladę a na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z foremki na kratkę i studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie ubijania dodajemy cukier i likier(w przypadku użycia double cream uważamy, żeby nie ubić na masło).
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, połowę bitej śmietany wykładamy na jeden krążek i przykrywamy drugim. Resztę bitej śmietany wykładamy na wierzch ciasta. Mieloną kawę wkładamy do sitka i posypujemy nią wierzch ciasta.
 

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=ac0c1c2fd0&view=att&th=13e3c20655ca9b24&attid=0.1&disp=inline&safe=1&zw&saduie=AG9B_P-efhYIwuDUQI0xrE-_wV2I&sadet=1368890119046&sads=-EzkxjackP3dWcLquqAIn0u5XTc


Komentarze

  1. Ale cudeńko, bardzo smakowite to ostatnie zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z tą roztopioną czekoladą, bo nie ma nic na ten temat w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada slicznie! Moze i ja cos upieke na WBD...?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie i bardzo smakowicie wygląda. Może spróbuję zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam oczywiście, ciasto nie jest trudne, a naprawdę lekkie i smaczne

      Usuń
  5. Wyszło lekkie, wilgotne i przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)