World Baking Day - Światowy Dzień Pieczenia przypada w tym roku 19 maja. Nie wahałam się ani chwili, gdy zaproponowano mi bycie jedną z 10 polskich ambasadorek WBD. Pieczenie to jest to, co bardzo lubię.
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do uczestnictwa w tym smacznym projekcie.
Na czym polega uczestnictwo w WBD? To proste. Wystarczy wybrać jeden ze 100 przepisów, umieszczonych na stronie Światowego Dnia Pieczenia i...upiec ciasto. Przepisy są uszeregowane od najprostszego do najtrudniejszego, możecie więc zmierzyć swoje siły i wybrać ciasto, które będzie odpowiednie do Waszych umiejętności lub wybrać coś, co będzie dla Was wyzwaniem.
Mój przepis na torcik cappuccino z bitą śmietaną jest prosty, ale zapewniam Was, że ciasto jest bardzo smaczne. Dla nieliczących kalorii proponuję zwiększyć dawkę bitej śmietany. Zapraszam do pieczenia :)
Torcik cappuccino z bitą śmietaną
Biszkopt z białą czekoladą:
- 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 3 łyżki mleka
- 150 g margaryny
- 150 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kawy w granulkach rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 ml tłustej śmietanki kremówki(u mnie double cream 48%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki dowolnego likieru kawowego
- 2-3 łyżki mielonej kawy Arabica
W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko (tak, aby było lekko ciepłe), zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, do momentu, aż czekolada się rozpuści (można też rozpuścić czekoladę z mlekiem, w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20 cm.
Margarynę ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku i dalej ubijamy, dodajemy kawę, rozpuszczoną czekoladę a na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z foremki na kratkę i studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, w trakcie ubijania dodajemy cukier i likier(w przypadku użycia double cream uważamy, żeby nie ubić na masło).
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, połowę bitej śmietany wykładamy na jeden krążek i przykrywamy drugim. Resztę bitej śmietany wykładamy na wierzch ciasta. Mieloną kawę wkładamy do sitka i posypujemy nią wierzch ciasta.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńAle cudeńko, bardzo smakowite to ostatnie zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńA co z tą roztopioną czekoladą, bo nie ma nic na ten temat w przepisie?
OdpowiedzUsuńumknęło mi, dzięki
UsuńWyglada slicznie! Moze i ja cos upieke na WBD...?
OdpowiedzUsuńŚlicznie i bardzo smakowicie wygląda. Może spróbuję zrobić?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam oczywiście, ciasto nie jest trudne, a naprawdę lekkie i smaczne
UsuńWyszło lekkie, wilgotne i przepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :))
Usuń