Przejdź do głównej zawartości

Łatwa i szybka babka kokosowa

To ekstremalnie proste i szybkie ciasto kokosowe piekłam dwa razy pod rząd. Za pierwszym razem, nie posypałam blaszki mąką i podczas wyjmowania ciasta (z formy na babkę) środek wyleciał a reszta została, mocno uczepiona  do ścianek. Ciasto jednak, a właściwie okruchy poszły błyskawicznie. Drugi raz był już udany i ciasto wyszło z blaszki w całości. Babka została zjedzona w podobnym tempie. Wilgotne, pyszne, proste ciasto kokosowe. Przygotowanie bajecznie proste - wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Idealne do robienia podczas wizyty gości i idealne do szybkiego, wspólnego skonsumowania. Polecam.
Łatwa i szybka babka kokosowa


Łatwa i szybka babka kokosowa

  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 275 g  (1 1/4 szklanki)drobnego cukru
  • 110 g (1 1/4 szklanki) wiórków kokosowych
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 180 ml (3/4 szklanki) mleka

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i posypujemy mąkę foremkę na babkę o średnicy 21 cm.
Wszystkie składniki umieszczamy w średniej misce i dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez ok 45 minut (u mnie ok 55). Trzymamy ciasto przez 5 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z  "Everyday Cakes & Cookies"

Komentarze

  1. Szybkie babki i ciasta są w cenie. Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, szybkie i z pewnością pyszne - takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście ekstremalnie proste i ekstremalnie szybkie! Uwielbiam takie przepisy i skrzętnie gromadzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babki nie lubię, ale kokos owszem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis, tylko nie rozumiem co oznacza w przepisie jajka "roztrzepane"?

    OdpowiedzUsuń
  6. za babką nie przepadam, chociaż lubię "suche" ciasta, ale z kokosem brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I tak pysznie się prezentuje, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie proste i na pewno pyszne! Uwielbiam kokosowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj przeczytałam ten przepis, dzisiaj rano zrobiłam to ciasto. Wyszło fantastyczne i ma tylko jeden minus: jest go zdecydowanie za mało, dopiero minęło południe, a prawie całe zostało pożarte. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników. Od siebie dodałam lukier cytrynowy na wierzch.
    Dziękuję za przepis, pomysł i pysznie spędzoną niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Pani przepisy, a teraz kiedy powoli myślę o wypiekach na święta, "wpadłam" właśnie na ten. I tak myślę, czy zwykłe mleko można zastąpić kokosowym? A jeśli nie całość, to na przykład połowę? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja myślę, że kokosowe mleko nie powinno zaszkodzić temu ciastu (ostatecznie to płyn i to płyn), może co najwyżej wzmocnić jeszcze bardziej kokosowy smak. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie...Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię, to dam znać :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …