Łatwa i szybka babka kokosowa
- 225 g (1 1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 275 g (1 1/4 szklanki)drobnego cukru
- 110 g (1 1/4 szklanki) wiórków kokosowych
- 125 g masła, rozpuszczonego
- 3 jajka, roztrzepane
- 180 ml (3/4 szklanki) mleka
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i posypujemy mąkę foremkę na babkę o średnicy 21 cm.
Wszystkie składniki umieszczamy w średniej misce i dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez ok 45 minut (u mnie ok 55). Trzymamy ciasto przez 5 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z "Everyday Cakes & Cookies"
Szybkie babki i ciasta są w cenie. Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńproste, szybkie i z pewnością pyszne - takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ekstremalnie proste i ekstremalnie szybkie! Uwielbiam takie przepisy i skrzętnie gromadzę!
OdpowiedzUsuńBabki nie lubię, ale kokos owszem;)
OdpowiedzUsuńzapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńProsty przepis, tylko nie rozumiem co oznacza w przepisie jajka "roztrzepane"?
OdpowiedzUsuńlekko "ubite" widelcem :)
Usuńza babką nie przepadam, chociaż lubię "suche" ciasta, ale z kokosem brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńI tak pysznie się prezentuje, mniam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie proste i na pewno pyszne! Uwielbiam kokosowe wypieki.
OdpowiedzUsuńWczoraj przeczytałam ten przepis, dzisiaj rano zrobiłam to ciasto. Wyszło fantastyczne i ma tylko jeden minus: jest go zdecydowanie za mało, dopiero minęło południe, a prawie całe zostało pożarte. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników. Od siebie dodałam lukier cytrynowy na wierzch.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, pomysł i pysznie spędzoną niedzielę.
Uwielbiam Pani przepisy, a teraz kiedy powoli myślę o wypiekach na święta, "wpadłam" właśnie na ten. I tak myślę, czy zwykłe mleko można zastąpić kokosowym? A jeśli nie całość, to na przykład połowę? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarta
Dziękuję :) Ja myślę, że kokosowe mleko nie powinno zaszkodzić temu ciastu (ostatecznie to płyn i to płyn), może co najwyżej wzmocnić jeszcze bardziej kokosowy smak. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie...Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Jak zrobię, to dam znać :)
Usuń