Przejdź do głównej zawartości

Łatwa i szybka babka kokosowa

To ekstremalnie proste i szybkie ciasto kokosowe piekłam dwa razy pod rząd. Za pierwszym razem, nie posypałam blaszki mąką i podczas wyjmowania ciasta (z formy na babkę) środek wyleciał a reszta została, mocno uczepiona  do ścianek. Ciasto jednak, a właściwie okruchy poszły błyskawicznie. Drugi raz był już udany i ciasto wyszło z blaszki w całości. Babka została zjedzona w podobnym tempie. Wilgotne, pyszne, proste ciasto kokosowe. Przygotowanie bajecznie proste - wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Idealne do robienia podczas wizyty gości i idealne do szybkiego, wspólnego skonsumowania. Polecam.
Łatwa i szybka babka kokosowa


Łatwa i szybka babka kokosowa

  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 275 g  (1 1/4 szklanki)drobnego cukru
  • 110 g (1 1/4 szklanki) wiórków kokosowych
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 180 ml (3/4 szklanki) mleka

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i posypujemy mąkę foremkę na babkę o średnicy 21 cm.
Wszystkie składniki umieszczamy w średniej misce i dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez ok 45 minut (u mnie ok 55). Trzymamy ciasto przez 5 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z  "Everyday Cakes & Cookies"

Komentarze

  1. Szybkie babki i ciasta są w cenie. Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, szybkie i z pewnością pyszne - takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście ekstremalnie proste i ekstremalnie szybkie! Uwielbiam takie przepisy i skrzętnie gromadzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babki nie lubię, ale kokos owszem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty przepis, tylko nie rozumiem co oznacza w przepisie jajka "roztrzepane"?

    OdpowiedzUsuń
  6. za babką nie przepadam, chociaż lubię "suche" ciasta, ale z kokosem brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I tak pysznie się prezentuje, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie proste i na pewno pyszne! Uwielbiam kokosowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj przeczytałam ten przepis, dzisiaj rano zrobiłam to ciasto. Wyszło fantastyczne i ma tylko jeden minus: jest go zdecydowanie za mało, dopiero minęło południe, a prawie całe zostało pożarte. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości składników. Od siebie dodałam lukier cytrynowy na wierzch.
    Dziękuję za przepis, pomysł i pysznie spędzoną niedzielę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Pani przepisy, a teraz kiedy powoli myślę o wypiekach na święta, "wpadłam" właśnie na ten. I tak myślę, czy zwykłe mleko można zastąpić kokosowym? A jeśli nie całość, to na przykład połowę? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja myślę, że kokosowe mleko nie powinno zaszkodzić temu ciastu (ostatecznie to płyn i to płyn), może co najwyżej wzmocnić jeszcze bardziej kokosowy smak. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie...Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Jak zrobię, to dam znać :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…