czwartek, 30 stycznia 2014

Banoffee pie

Banoffee pie to niewątpliwie jeden z najlepszych i najbardziej kalorycznych deserów. Ten tradycyjny, brytyjski deser bez pieczenia nie ma sobie równych. Ekstremalnie słodka, ale jakże pyszna masa toffi przygotowana ze skondensowanego mleka i ciemnobrązowego cukru trzcinowego idealnie współgra z bitą śmietaną a banany, nieco przełamują słodycz i dodają świeżego akcentu. Całość ułożona na ciasteczkowym spodzie. Pomimo tak dużej dawki słodyczy i kalorii trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam.

  


Banoffee pie


spód:

  • 75 g masła
  • 300 g herbatników np digestive

nadzienie toffi:

  • 115 g masła
  • 115 g miałkiego ciemnego cukru brązowego (soft dark brown suger)
  • 395 g puszka mleka skondensowanego (słodzonego)


wierzch:

  • 5 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów
  • 300 ml śmietanki kremówki (double cream)
  • 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny


Spód:  masło rozpuszczamy w rondelku, herbatniki łamiemy i rozgniatamy w food procesorze (lub umieszczamy w foliowym woreczku i rozgniatamy wałkiem) dodajemy do masła i mieszamy. Wykładamy dno i boki foremki do tart o średnicy 23 cm mocno dociskając do boków. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa toffi:  masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i bez tłuszczu oddzielającego się na powierzchni. Dodajemy mleko skondensowane i delikatnie podgrzewamy stale mieszając. Gotujemy przez ok 3 minuty, mieszając, aż masa nabierze głębokiej barwy karmelowej. Delikatnie wylewamy masę toffi na ciasteczkowy spód i szybko wygładzamy powierzchnię. Pozostawiamy w chłodnym miejscu minimum 1 godzinę ( do 8 godzin).
Gdy toffi stężeje i tuż przed podaniem przygotowujemy wierzch. Lekko ubijamy śmietanę, tak aby nie była za sztywna. 4 banany kroimy w ukośne paski i połowę z nich wykładamy na masę toffi. Drugą połowę delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną i wykładamy na wierzch deseru. Pozostałego banana kroimy na plasterki, polewamy sokiem z cytryny i wykładamy na wierzch śmietany. Całość można opcjonalnie udekorować startą czekoladą.



Przepis lekko zmieniony z "The Hairy Bikers' Perfect Pies"

13 komentarzy:

  1. Chyba wiem czemu trudno poprzestać na jednym kawałku..;) Przepysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia przybiera się na masie :) ale wydaje mi się, że warto ! :D wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła takie ciacho, rewelacja:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to musi niesamowicie smakować... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciacho! konieczne muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten deser!!! Tylko że ja używam gotowej, kupnej masy krówkowej - też jest pycha :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest najlepsze ciasto/deser, jaki jadłam. Do zmiksowanej smietanki kremówki z łyżką cukru pudru dodaję mascarpone, spróbuj, smaku nie da sie opisać, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mega słodka i mega pyszna tarta Polecam !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto - na talerzu prezentuje się wybornie, a smak nie odstaje od wyglądu. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wyszło pyszne, ale nad nadzieniem toffe muszę jeszcze popracować, ponieważ wypływa poza ciasto, jakieś sugestie jak zrobić idealne toffe???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za późną odpowiedz. Jak bardzo wypływa to niedobrze, jak tylko trochę to nic nie szkodzi ;-)Gdyby jednak kolejny raz masa wyszła za rzadka to proponuję nieco dłużej ją podgrzewać.

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)