Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2010

Brownies z Irish Cream - przepis

Czy w Czekoladowy Weekend mogłabym nie upiec brownies? Nie. Więc oto i ono. Brownies z Irish Cream - kawowym likierem. Najbardziej płynne z moich wszystkich brownies. I chyba w smaku najlepsze. Z jedną wadą. Lukrem. Wydaję się być on zupełnie tutaj niepotrzebny, gdyż tak dosładza to ciasto, że można zjeść tylko jeden mały kawałek. Albo zdjąć lukier i delektować się samym czekoladowo-irishcremowym "ciastem" o konsystencji kleistego kremu. To nic, że da się je jeść tylko łyżeczką. Czekoladowa przyjemność gwarantowana. A następnym razem marzy mi się tylko samo ciasto. Bez lukru. Z podwójnej porcji.


Brownies z Irish Cream

100 g masła, pokrojonego100 g ciemnej czekolady, połamanej2 jajka, lekko ubite200 g drobnego cukru3 łyżki likieru Irish cream100 g mąki
Polewa:
400 g cukru pudru1 łyżki kakao2 łyżki likieru Irish cream
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
W małym rondelku rozpuszczamy masło i czek…

Kwadraty czekoladowo-morelowe

To mój pierwszy wypiek z dodatkiem białej czekolady. I zdecydowanie nie ostatni. Teczekoladowo-morelowe kwadraty są pyszne! W zasadzie bardzo podobne do brownies w konsystencji, z "niedopieczonym", fantastycznym w smaku środkiem. To jedne z tych rodzajów ciast, które mogłabym jeść kawałek za kawałkiem. Następnym razem skrócę jeszcze odrobinę czas pieczenia, by większa partia ciasta była "niedopieczona". Pycha!
Przepis pochodzi z książki "Chocolate" wydawnictwa Parragon i jest moim kolejnym przepisem w trawającym właśnie, organizowanym przez Beę, Czekoladowym Weekendzie.



 Kwadraty czekoladowo-morelowe

125 g masła175 g białej czekolady, połamanej4 jajka125 g drobnego cukru200 g mąki, przesianej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli100 g suszonych moreli, pokrojonych
Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka ubij…

Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

Toczekoladoweciasto przekładane daktylową masą, to mój pierwszy akcent w rozpoczynającym się dzisiaj Czekoladowym Weekendzie. Nie za słodkie, bo przełożone lekko kwaskowatą masą z daktyli, która jednocześnie dodaje temu ciastu wilgotności. Dla wielbicieli nieco mniej słodkich słodkości będzie doskonałe.




 Ciasto czekoladowe przekładane masą z daktyli

115 g czekolady deserowej, połamanej1 łyżka grenadyny( można zastąpić maple syrup lub golden syrup)1 łyżka złotego syropu115 g masła55 g drobnego cukru2 duże jajka85 g mąki ze spulchniaczem2 łyżki mielonego ryżu(dałam kaszy mannej)1 łyżka cukru pudru, do dekoracji
Masa daktylowa:
115 g suszonych daktyli, pokrojonych1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczy1 łyżka cukru demarara25 g migdałów, pokrojonych2 łyżki dżemu z moreli
Natłuszczamy dwie okrągłe foremki o średnicy 18 cm(natłuściłam jedną, o średnicy 20 cm i ciasto przekroiłam na pół)
Czekoladę, grenadynę, i złoty syrop rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i pozostawiam…

Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe

Te niewielkie ciasteczka są bardzo proste do zrobienia. Ciasto doskonale się lepi, więc kulki robi się błyskawicznie. Oba rodzaje ciasteczek maja delikatny posmak czekolady. Jedne białej, drugie deserowej. Są lekko półkruche, ale następnym razem spróbuję piec je w temp.180 i nieco krócej, bo choć pieczone tylko 10 minut, trochę mi się spody tych jasnych ciasteczek spiekły. Myślę, że krótsze pieczenie sprawi, że środki będą bardziej miękkie, jak przy brownies. Do kawy lub herbaty, jak znalazł.
Przepis z książki Hilaire Walden "The great big cookie book"

Chocolate Kisses czyli ciasteczka czekoladowe
75 g czekolady deserowej, pokrojonej75 g białej czekolady, pokrojonej115 g masła115 g drobnego cukru2 jajka225 g mąkicukier puder do posypania
Umieszczamy każdą z czekolad w niewielkiej miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku.
Przesiewamy mąkę, dodajemy do masy maślano jajecznej i dokładnie mi…

Melting Moments czyli bardzo kruche ciasteczka

W pieczeniu ciasteczek jestem początkująca. Na swoim koncie mam zaledwie kilka takich wypieków, ale ostatnio stwierdziłam, że ciasteczka mają swoje zalety. Są małe, a więc mają mniej kalorii, co dla mnie osobiście ma ostatnio duże znaczenie. Robiąc je, można rozwijać swoje zdolności manualne, bawiąc się przy okazji, bo takie lepienie kulek, to nie lada gratka;) Nie tracą świeżości tak szybko jak ciasta i nie ma obawy, że gdy pierwszego dnia nikt w domu nie ma ochoty na słodkie, to na drugi dzień, będę musiała wszystko wyrzucić ptakom. No, i nie muszę przenosić mojej ciężkiej maszyny do robienia ciast, bo tych składników takie ilości, że z powodzeniem zrobi je moja podręczna "żyrafa".
Te ciasteczka są niesamowicie wręcz kruche. Płatki owsiane nie za bardzo chciały się przylepić do ciasta, więc są tylko gdzie nie gdzie. I chociaż ja lubię słodko, to jednak jest trochę za słodko, ale już znalazłam przepis na inne melting moments, ze znacznie mniejszą ilością cukru...
Przepis …

Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

Zdarzają się takie chwile, gdy lodówka świeci pustkami (moja zaczęła mrozić, więc mam ostatnio trochę utrudnień, mam nadzieję, że jutro fachowiec ją naprawi), mam niewiele czasu na przygotowanie posiłku, albo zwyczajnie nie mam ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Wtedy uwielbiam takie przepisyjak ta zapiekanka z fasolki i kiełbasy. Proste, łatwe w przyrządzaniu, nie wymagające wielu składników. I taka właśnie jest ta zapiekanka. Na dodatek jest smaczna i łatwo ją podgrzać.
Przepis pochodzi z książki Rachel Allen "Bake"



 Prosta zapiekanka z fasolki i kiełbasy

3 łyżki oleju z oliwek1 cebula, obrana i pokrojona w plastry3 ząbki czosnku, zmiażdżonesól i świeżo zmielony pieprzpuszka pomidorów(400 g)puszka białej fasolki(410 g) ja dałam cannellonikilka szczypt cukru225 g kiełbasy(dowolnej) ja dałam cumberland sausages
Nastawiamy piekarnik na temp. 200 st C
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i czosnek przyprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy i dusimy, mieszając od cza…

Babka grecka

Ta babka, to ideał mojej córki. Bez rodzynek, z jej ulubioną polewą, znana od dzieciństwa. I choć generalnie moja córka nie przepada za ciastami, to mogę z całą stanowczością stwierdzić, że ma swoje dwa wyjątki, pavlovą i tą właśnie babkę. Babka grecka jest mięciutka, smaczna, ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki.

Babka grecka

2 niepełne szklanki maki4 jaja3/4 kostki masła1 1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek waniliowy
100 g czekolady mlecznej lub deserowej, migdały, do posypania lub
1 łyżka kakao,1 łyżka wody4 łyżki cukru70 g masła
Masło ucieramy na puch. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania resztę cukru. Masło ucieramy z masą żółtkową, następnie dodajemy na przemian partiami pianę z białek i mąkę, wlewamy olejek waniliowy. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczemi wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok godziny w temp 1…

Kokosowe kulki z rodzynkami

Kokosowe kulki z rodzynkami to kolejne moje małe słodkości, tym razem dla wielbicieli rodzynek i kokosa. Tak, kokos jest tu chyba dominującym smakiem, chociaż wyraźnie czuć również orzechy laskowe, które tym razem dodałam w miejsce włoskich, moich ulubionych. Robiłam je razem z orzechowymi kulkami, które poszły błyskawicznie, ale i tym kuleczkom nie mam nic do zarzucenia, a dla tych, którzy lubią słodycze z dodatkiem kokosa, będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis pochodzi z forum CinCin

 Kokosowe kulki z rodzynkami

100 g wiórków kokosowych100 g zmielonych orzechów100 g cukru pudru50 g zmielonych herbatników10 dag miękkiego masła3/4 szklanki rodzynków1 łyżeczka cukru waniliowegoaromat rumowy(u mnie 2 łyżki wódki)
Rodzynki myjemy, sparzamy i namaczamy w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego(ja namoczyłam w wódce). Wszystkie składniki łączymy dokładnie, schładzamy w lodówce. Formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Przechowujemy w lodówce.


Chilli con carne

Chilli con carne to danie, które przyrządzam bardzo często. Raz, że lubię ostre potrawy, dwa, że jest to potrawa, której przyrządzenie nie zabiera wiele czasu. Wypróbowałam już wiele przepisów i ten, choć prosty, uważam za jeden z lepszych. Chilli con carne, to danie jednogarnkowe, w którym głównymi składnikami są mielonawołowina i fasolka, a wszystko w pomidorowym sosie z przyprawami, z czego najważniejsza z nich to chilli. Choć przyznaję, że nie zawsze trzymam się ściśle receptury, ale bardzo dbam, żeby było osstrrro...

Chilli con carne

1 łyżka oleju1 duża cebula1 czerwona papryka2 ząbki czosnku1 łyżeczka ostrej przyprawy chilli1 łyżeczka mielonej papryki1 łyżeczka kuminu500 g mięsa mielonego wołowego1 kostka rosołku wołowego400 g pomidorów w puszce1/2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka cukru2 łyżki koncentratu pomidorowego1 puszka(410 g) czerwonej fasolki
śmietana i ryż do podania
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ok 5 minut na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona paprykę, czosnek, chi…