poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Risotto z kabanosami

Risotto potrafi zaskoczyć. To z pozoru bardzo prosta potrawa, składająca się z ryżu i jednego głównego składnika, paru przypraw a to wszystko gotowane w niewielkiej ilości rosołku, którym potrawa jest sukcesywnie podlewana. Czy po opisie można się spodziewać czegoś wielkiego? Jednak i tym razem risotto z kabanosami mile mnie zaskoczyło. Bo miała być potrawa z tzw resztek, które zalegały w lodówce a na talerzu otrzymałam bardzo smaczne, niemalże wykwintne danie. Aksamitny maślany ryż z aromatem kabanosów, pieczarek i ostrym dotknięciem papryczki scotch bonnet.






Risotto z kabanosami

  • 175 g ryżu arborio
  • 2 pęta kabanosów, pokrojone w ukośne plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1/2 papryczki scotch bonnet, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonej
  • 2 pieczarki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr rosołku (może być z kostki)
  • ser grana padano (lub parmesan), do podania
  • pieprz do smaku
     
Olej rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie miękka. Do cebuli dodajemy czosnek, papryczkę, pieczarki i kabanosy. Smażymy jeszcze kilka minut po czym dodajemy ryż. Mieszamy wszystko, aż ryż będzie dobrze obtoczony przez powstały sos. Dodajemy ok pół szklanki rosołku, mieszamy i gotujemy na niewielkim gazie. Czynność podlewania rosołkiem kontynuujemy, aż ryż będzie miękki a całość rosołku niemalże całkowicie wchłonięta. Do risotto dodajemy masło i podajemy natychmiast z wiórkami sera grana padano i świeżo zmielonym pieprzem.


6 komentarzy:

  1. ciekawe zestawienie!
    w życiu nie pomyślałabym, że kabanosy mogą być składnikiem risotto..;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy nie mam nic w lodówce, to właśnie powstaje taki obiad - ryż z kabanosami, to już dla mnie tradycja :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w niedzielę po raz pierwszy w zyciu zrobiłam risotto ... to po prostu pyszne:). Nawet synek polubił tą potrawę i dopytuje się kiedy powtórka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wkoncu cos nowego ;) robił ktoś z kabanosami smakowymi maestro? bo nwm czy warto mieszac smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. hej:) ja wole kabanoski wieprzowe do teog dania zamiast drobiowych. probowlam maestro, smak paprykowy, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie polaczenie idealne z tymi parykowymi, wybrobowalam i nie zlauje, bede teraz robic dosyc czesto te danie

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)