niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałata lodowa z niebieskim serem

Sposób na szybką surówkę do obiadu. Sałatę lodową wystarczy porwać, dodać do niej kilka składników i zalać sosem na bazie oleju i jabłkowego octu. Dodatek niebieskiego sera pleśniowego, choć niewielki, bardzo podkreśla i wzmacnia smak surówki.

Sałata lodowa z niebieskim serem



Sałata lodowa z niebieskim serem

  • pół główki sałaty lodowej, porwanej
  • kawałek ogórka sałatkowego ok 10 cm, pokrojony w plastry
  • 3 łodyżki szczypiorku z cebulką, posiekanego w ukośne paski
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 50 g sera pleśniowego niebieskiego ( u mnie irish cashel blue)

na sos vinaigrette:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Składniki na sos vinaigrette umieszczamy umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy. Posypujemy pokruszonym serem.

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)