środa, 17 kwietnia 2013

Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem

Jeszcze jedna surówka z białej kapusty. Tym razem z dodatkiem konserwowej papryki i konserwowych ogórków. Ja co prawda, przygotowuję zazwyczaj surówki ze świeżych warzyw, ale czasami pozwalam sobie na taką "zimową" wersję.



Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem (proporcje na 2-3 osoby)

  • pół główki niedużej kapusty
  • 1 papryka konserwowa, pokrojona w kostkę
  • 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy, solimy i lekko zgniatamy. Zostawiamy na 10 minut. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy sos. Do kapusty dodajemy paprykę, ogórki oraz koperek. Zalewamy sosem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Czasem zostaje mi trochę 'bezpańskiej' papryki konserwowej w lodówce, Twój przepis na surówkę jest rewelacyjnym pomysłem na użycie jej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita:) U mnie akurat papryka konserwowa jakoś bardzo szybko znika ze słoika, ale mam jej jeszcze dosc sporo, zeby wypróbowac taką wersję sałatki:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)