poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Krajanka z malinami i brzoskwiniami

Bardzo wilgotna, miękka, słodka krajanka z pysznymi malinami i brzoskwiniami. Ciasto nie jest kruche, choć sposób przygotowania jest podobny do przygotowania ciasta kruchego. To bardziej owoce zatopione w krucho-ucieranej, słodkiej otoczce z ciasta. Ciasto mi bardzo smakowało i choć słodkie, to owocowe wnętrze nieco łagodziło jego słodycz.

Krajanka z malinami i brzoskwiniami


Krajanka z malinami i brzoskwiniami


  • 185 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, plus dodatkowo 1/2 łyżeczki
  • 125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostke
  • 115 g brązowego cukru (soft brown sugar)
  • 115 g drobnego cukru
  • 3 dojrzałe brzoskwinie, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 90 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 185 ml mleka


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm. Maki i proszek przesiewamy do dużej miski i łączymy z masłem za pomocą palców. Mieszamy z cukrem. Połową masy wykładamy dno foremki a na niej układamy brzoskwinie i maliny.
Do drugiej połowy masy dodajemy, ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko  i mleko i dobrze mieszamy (masa nie musi być bez grudek) i wylewamy na wierzch ciasta w foremce. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy na kratce po czym kroimy na kwadraty i podajemy.
Przepis z książki "Best of Bill" Billa Grangera

4 komentarze:

  1. Pysznie się prezentuje to ciasto! ; )
    Superowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie krajanki - takie niepozorne, a smakiem bija na glowe niejeden wykwintny tort.

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka jest kalorycznosc tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka cudna! Musi być pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)