Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2008

Słodko kwaśny barszcz czerwony z pomidorami i kapustą

Słodko kwaśny barszcz czerwony z pomidorami i kapustą to pyszna, zdrowa, gęsta i mocno warzywna zupa. Jest to moja kolejna propozycja w Festiwalu kuchni żydowskiej. Klasyczna zupa Żydów Aszkenazi. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z kuchnią żydowską, bo jakiś czas temu robiłam już potrawę charakterystyczną dla Żydów Jemeńskich oraz Zchug, rodzaj bardzo aromatycznego sosu chilli.
Bardzo chętnie spróbuję też innych przepisów z żydowskiej kuchni. Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler "Kosher cooking"
Ciekawostką jest fakt, że wemigrowałam z kraju związanego przez wieki z tym narodem i miałam okazję poznać wiele miasteczek i miejsc, gdzie przed wojną mieszkali Żydzi a wyemigrowałam do miejsca, które jest drugim na świecie pod względem wielkości, skupiskiem Żydów Chasydzkich po Jerozolimie. W dzielnicy wielkości niewielkiego miasteczka mieszka ich około siedmiu tysięcy. Przez pół roku mieszkałam w mieszkaniu wynajętym od Żyda, codziennie na ulicy spotykałam grupki Żydów …

Bialys

Z wielką przyjemnością wzięłam po raz pierwszy udział w "Weekendowej Piekarni", jednocześnie połączonej z "Festiwalem kuchni żydowskiej". Gospodarzem tej edycji weekendu była Tatter.
Bułki już raz piekłam i nie bardzo byłam zadowolona z efektu, ale to z przepisem było coś nie tak:)(piękne, ale małe, takie sobie w smaku). Tym razem mogę powiedzieć, że upiekłam prawdziwe bułki. Ciasto było wyrobione prawidłowo, jak mniemam, choć test membrany doprowadzał mnie do szału, ciasto ciągle się rwało, dopiero po wielu wielu minutach wyrabiania(większość za mnie maszyna robiła), doczytałam się, że trzeba kawałeczek oderwać i na tym kawałeczku przeprowadzać ten test. Bułki bialys wyszły pięknie wyrośnięte, sprężyste, miękkie, jakich nie powstydziliby się piekarze ze Społem;)) Dodatek cebuli sprawia, że bardzo przypominają cebularze, a bułeczki jeszcze na drugi dzień zachowują świeżość, choć oczywiście najlepsze są te jeszcze ciepłe i wspaniale pachnące

Bialys

630 g mąki370 g w…

Ryż z wątróbką drobiową, orzeszkami piniowymi i koryntkami

Kolejne moje danie w Orzechowym Tygodniu to ryż z wątróbkami drobiowymi,orzeszkami piniowymi i koryntkami. Ciekawy sposób na podanie wątróbki, przez wiele osób nielubianej. Do takich wątróbkowych niejadków należy moja córka i bardzo byłam ciekawa jej reakcji...smakowało, więc to danie ma jej rekomendację. Choć wątróbkę czuć dość wyraźnie, to dodatek ryżu, orzeszków piniowych i malutkich, słodkich koryntek(rodzaj rodzynek) dodaje jej wykwintności, której ulegają nie tylko miłośnicy wątróbki. Przepis pochodzi z książeczki"Rice & Risotto"

Ryż z wątróbką drobiową, orzeszkami piniowymi i koryntkami
500 g wątróbek drobiowych75 g masła12 gałązek szczypiorku, posiekanego1 1/2 szklanki ryżu krótkiego(330 g)750 ml rosołku z kostki2 garście natki pietruszki, posiekane100 g orzeszków piniowych100 g koryntek
Myjemy wątróbki i oczyszczamy. Dzielimy na połowę.
Podgrzewamy masło w sporym rondlu i na niewielkim ogniu smażymy szczypiorek przez 5 minut. Dodajemy wątróbki i smażymy dalsze ki…

Ciasteczka z orzechów włoskich

Ciasteczek u mnie na blogu niewiele, bo przygodę z ciasteczkami zaczęłam bardzo niedawno i praktycznie są to moje drugie, tak drobne wypieki. Odkryłam, że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a jak wszystkie domowe wypieki, również domowe ciasteczka smakują lepiej, niż te kupione w sklepie. Te orzechowe ciasteczka piekłam dwukrotnie, ponieważ popełniłam błąd, który niepokojąco zaczynam powtarzać. Otóż nie przeczytałam dokładnie przepisu, tylko leciałam po składnikach i dodawałam masło, cukier 175 g (ja podałam rozbite te dwie wartości), wgryzłam się dokładniej w przepis, kiedy przeczytałam ostatnie zdanie "posypać pozostałym cukrem"...jakim pozostałym? Zamiast 50 g dodałam ponad trzykrotnie więcej. Próbowałam ratować ciasteczka, dodając drugie tyle orzechów, ale choć bardzo dobre, to jednak pozostały przeraźliwie słodkie. Powtórzyłam więc wypiek, tym razem z właściwą ilością cukru...wyszły kruche, bardzo orzechowe i już nie tak słodkie, ale na tyle słodkie, że tą resztę…

Pasta z orzechów laskowych i topionego serka

Orzechy pasują do sera bardzo i to obojętnie do jakiego sera. Dziś z serkiem topionym. Tym razem w roli głownej orzechy laskowe, które nalepiej smakują z czekoladą, ale równie wspaniale smakują z serem. Pasta jak dla mnie pyszna i gdyby była mniej kaloryczna mogłabym jeść codziennie. Przepis na Orzechowy Tydzień zapożyczyłam z książeczki Hanny Szymanderskiej "Potrawy z orzechami".

Pasta z orzechów laskowych i topionego serka

2 kremowe topione serki3 łyżki masła3 łyżki gęstej śmietany100 g drobno posiekanych orzechów laskowych
Dokładnie ucieramy serki z masłem, śmietaną oraz orzechami i lekko schładzamy.


Pecan brownies

Do Orzechowego Tygodnia nie trzeba mnie było namawiać. Tak naprawdę, to dla mnie orzechowy, mógłby być cały rok, bo orzechy uwielbiam. Z orzechami pecan, które są głównym bohaterem dzisiejszego wpisu zapoznałam się dopiero na emigracji. Wcześniej, nie wiedziałam nawet o ich istnieniu. Są bardzo podobne do orzecha włoskiego, lekko od niego lekko słodsze i mają mniej pofałdowany, smuklejszy wygląd, co można zobaczyć na zdjęciu:). Z powodzeniem można więc je zastąpić orzechami włoskimi. Na mieszkanie dla tych orzechów wybrałam brownies. Nie muszę przekonywać wielbicieli i brownies i orzechów, że taki mariaż może dać tylko doskonały efekt.
Przepis pochodzi z książki "Cakes & slices".


 Pecan brownies

125 g ciemnej czekolady90 g miękkiego masła230 g drobnego cukru1 łyżeczka naturalnego extraktu z wanilli2 jajka o temp. pokojowej80 g mąki30 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia125 g posiekanych orzechów pecan

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Delikatnie natłusz…

Makaron z orzechami włoskimi i serem gorgonzola

Moją pierwszą propozycją na Orzechowy Tydzień, zorganizowany przez Elę z bloga "My best food" jest makaron z orzechami włoskimi i serem Gorgonzola. Połączenie, które bardzo mi posmakowało. Bo lubię i ser( jestem miłośniczką wszelkich serów, żaden zapach mi nie straszny) i orzechy. Właściwie każda potrawa z orzechami, zwłaszcza włoskimi, które do niedawna były moimi ulubionymi orzechami(niedawno poznane orzechy macadamia wysunęły się na prowadzenie) nabiera dla mnie wykwintnego smaku. Podobnie jak i ta, może i kaloryczna, ale bardzo ciekawa i warta wypróbowania. Dla mnie pycha. Przepis pochodzi z książki Jeni Wright "The pasta bible"

 Makaron z orzechami włoskimi i serem gorgonzola

275 g makaronu paglia e fieno(dałam tagiatelle25 g(2 łyżki) masła5 ml(1 łyżeczka)pokrojonej świeżej szałwi lub 2,5 ml(1/2 łyżeczki) suszonej115 g sera Gorgonzola45 ml(3 łyżki) sera mascarpone75 ml(5 łyżek) mleka50 g (1/2 szklanki)posiekanych orzechów włoskich30 ml(2 łyżki )świeżo startego s…

Cheesy Sodabread - przepis

Na przepis na cheesy sodabreadnatknęłam się przeglądając świeżo zakupioną książkę Rachel Allen Rachel's Food for Living. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie nie miałam nawet kawałka chleba w domu, a bardzo mi się nie chciało tego pochmurnego, deszczowego poranka jechać do sklepu. Przepis chleb nasodziejest prosty i ma tę zaletę, że nie trzeba czekać, czego strasznie nie lubię...aż ciasto wyrośnie. Zagniatamy i pieczemy. Z ciasta wychodzą pyszne chlebki w kształcie bułek(tylko bardziej płaskie) i mają mnóstwo chlebowej skórki, co dla wielbicieli przylepek będzie dodatkową zaletą. Wybrałam wersję z szałwią. Jutro piekę z szuszonymi żurawinami. Można też pominąć ser i dodać czekoladowe chipsy, pokrojoną mleczną lub gorzką czekoladę, rodzynki. By wzbogacić nieco ciasto, można dodać jajko do maślanki i 1 łyżkę cukru.


 Cheesy Sodabread - przepis

450 g mąki1 płaska łyżeczka soli1 płaska łyżeczka sody1 łyżka świeżych, pokrojonych ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia, pietruszka lub szc…

Buraczki zasmażane

Lubię wszelkie gotowane warzywa i chyba wolę takie, jako dodatek do obiadu, niż surowe. Buraczkizasmażane, wśród warzywnych dodatków cieszą się u mnie szczególnym względem. Może dlatego, że kiedyś robiłam je od wielkiego dzwonu i nie przejadły mi się, a może dlatego, że są po prostu pyszne. Po dziś dzień pamiętam zapach mielonych z buraczkami dobiegający z jadłodajni w starej kamienicy w centrum miasta. A ja, wtedy nastolatka, musiałam ignorować ten zapach i tłumić kurcze żołądka w drodze na swoje zajęcia. Teraz robię je za to znacznie częściej, ponieważ kupuję paczkowane, już ugotowaneburaki(przyznaję, że to gotowanie zniechęcało mnie do częstszego jedzenia buraczków w przeszłości). Przygotowania więc znacznie mniej a różnicy smakowej nie zauważam. No i koniecznie do zasmażanych buraczkówkotlet mielonybyć musi;)...czyż to nie jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zestawów w kuchni polskiej?


Buraczki zasmażane
1 kg buraków2,5 łyżki masła1 1/2 łyżki mąki1/2 szklanki rosołu z ko…

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa, to jedno z tych dań, po które zawsze sięgałam, gdy bywałam "w gościach" a ponieważ mieszkam w kraju, gdzie nie serwują tego typu dania, jestem zmuszona przyrządzać sałatkę sama...bądź robią to domownicy. Ostatnio mamy na nią smaka, więc jest u nas dość często. I niech się schowają wszystkie lekkie, modne, zdrowe, niskokaloryczne...ten tradycyjny, stały mix warzyw wymieszanych z majonezem jest niepowtarzalny, niezastąpiony i pyszny...i oprócz bigosu, tradycyjna sałatka jarzynowa to chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej.


Przepis na sałatkę jarzynową
6 ziemniaków8 marchewek2 pietruszki(zastąpiłam pasternakiem, bo tutaj nie ma)seler(korzeń)4 jajka2 cebulepuszka zielonego groszku8 ogórków konserwowych1 mały słoik majonezu(dobrego)sól i pieprz
Ziemniaki, marchewki, pietruszki, seler ugotowałam na parze. Jajka ugotowałam na twardo. Wszystkie składniki pokroiłam w drobna kosteczkę, dodałam groszek i wymieszałam w sporym garnku. Dodałam soli, pieprzu i wymie…