Przejdź do głównej zawartości

Babeczki czekoladowo-sernikowe

Po urlopowej przerwie wracam do blogowania, choć babeczki czekoladowo-sernikowe są sprzed urlopu i dawno ich już nie ma:)
Intensywnie czekoladowe ciasto i sernikowy wierzch, taka kombinacja musi smakować. I smakowała, bo babeczki znikły błyskawicznie przy wtórze ochów i achów. Polecam.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"

Babeczki czekoladowo-sernikowe


Przepis na babeczki czekoladowo-sernikowe
  • 175 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 200 g drobnego cukru (150 g do ciasta, 50 g do masy sernikowej)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 175 ml wody
  • 2 łyżeczki białego octu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 150 g serka śmietankowego (cream cheese)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 g czekoladowych łezek (można pominąć)

Piekarnik nastawiamy na 180 st. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy ze 150 g cukru. Dodajemy olej, wodę, ocet i ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostały cukier(50 g), serek i jajo umieszczamy w dużej misce i dobrze ubijamy. Mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy czekoladową masę do foremek, na wierzch wykładamy masę serową.
Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia

Babeczki czekoladowo-sernikowe


Komentarze

  1. Śliczne i pyszne te Twoje babeczki:)Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pycha. Nie dziwię się, że szybko znikły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sciągnęlaś mnie tu zdjeciem. Warto bylo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie to, że mam dzisiaj ciacho de herbaty, to bym zazdrościła, że takie smakołyki miałaś ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladają bardzo smakowicie to się nie dziwię, zę zniknęły szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! wspaniała stronka i przepisy super!mam pytanie, czy do ciasta nie potrzeba jajka? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo!:) Nie, ciasto jest bez jajka. Jedno jajko dodajemy jedynie do masy serkowej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …