Przejdź do głównej zawartości

Babeczki czekoladowo-sernikowe

Po urlopowej przerwie wracam do blogowania, choć babeczki czekoladowo-sernikowe są sprzed urlopu i dawno ich już nie ma:)
Intensywnie czekoladowe ciasto i sernikowy wierzch, taka kombinacja musi smakować. I smakowała, bo babeczki znikły błyskawicznie przy wtórze ochów i achów. Polecam.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"

Babeczki czekoladowo-sernikowe


Przepis na babeczki czekoladowo-sernikowe
  • 175 g mąki
  • 20 g kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 200 g drobnego cukru (150 g do ciasta, 50 g do masy sernikowej)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 175 ml wody
  • 2 łyżeczki białego octu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 150 g serka śmietankowego (cream cheese)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 g czekoladowych łezek (można pominąć)

Piekarnik nastawiamy na 180 st. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy ze 150 g cukru. Dodajemy olej, wodę, ocet i ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostały cukier(50 g), serek i jajo umieszczamy w dużej misce i dobrze ubijamy. Mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy czekoladową masę do foremek, na wierzch wykładamy masę serową.
Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia

Babeczki czekoladowo-sernikowe


Komentarze

  1. Śliczne i pyszne te Twoje babeczki:)Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pycha. Nie dziwię się, że szybko znikły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sciągnęlaś mnie tu zdjeciem. Warto bylo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie to, że mam dzisiaj ciacho de herbaty, to bym zazdrościła, że takie smakołyki miałaś ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladają bardzo smakowicie to się nie dziwię, zę zniknęły szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! wspaniała stronka i przepisy super!mam pytanie, czy do ciasta nie potrzeba jajka? rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo!:) Nie, ciasto jest bez jajka. Jedno jajko dodajemy jedynie do masy serkowej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …