Przejdź do głównej zawartości

Omlet z kaparami

Kapary. Jedni je lubią inni za nimi nie przepadają. Ja, powoli się do nich przyzwyczajam. Do potraw dodaje się ich zazwyczaj niewiele, więc użycie ich jako dodatek do omletu, to sposób na wykorzystanie nadmiaru ze słoiczka, którego zawartość powinna być zużyta w ciągu kilku tygodni. Kapary, bardzo wyostrzają smak każdej potrawy i ich dodatek to ciekawy, choć lekko słony akcent.

Omlet z kaparami


Przepis na omlet z kaparami
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 1 łyżka kaparów ze słoiczka, wypłukanych
  • 2 małe pieczarki, pokrojone w plastry
  • mały kawałek dowolnego sera, pokruszonego ( u mnie chesire)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Jajka solimy i doprawiamy pieprzem, wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy. Gdy jajka zaczynają się lekko ścinać, posypujemy kaparami, pieczarkami i serem, chwilę smażymy, aż ser zacznie się rozpuszczać. Za pomocą szpatułki składamy omlet na pół i jeszcze chwilę smażymy. Wykładamy na talerz.

Komentarze

  1. Ja wlasnie za ten intensywnie slony smak lubie kapary. Ale ja w ogole lubie slone: anchois, suszone pomidory... Ten omlet na pewno by mi zasmakowal!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kapary , ale z omletem nie próbowałam. Bardzo ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki omlet to pyszności! Ja kapary lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kaparów, ale z wielką chęcią spróbuję. Zwłaszcza w takim daniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię kapary. Nie pomyslałabym o omlecie z kaparami. Ciekawe, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)