czwartek, 4 października 2012

Omlet z kaparami

Kapary. Jedni je lubią inni za nimi nie przepadają. Ja, powoli się do nich przyzwyczajam. Do potraw dodaje się ich zazwyczaj niewiele, więc użycie ich jako dodatek do omletu, to sposób na wykorzystanie nadmiaru ze słoiczka, którego zawartość powinna być zużyta w ciągu kilku tygodni. Kapary, bardzo wyostrzają smak każdej potrawy i ich dodatek to ciekawy, choć lekko słony akcent.

Omlet z kaparami


Przepis na omlet z kaparami
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 1 łyżka kaparów ze słoiczka, wypłukanych
  • 2 małe pieczarki, pokrojone w plastry
  • mały kawałek dowolnego sera, pokruszonego ( u mnie chesire)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Jajka solimy i doprawiamy pieprzem, wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy. Gdy jajka zaczynają się lekko ścinać, posypujemy kaparami, pieczarkami i serem, chwilę smażymy, aż ser zacznie się rozpuszczać. Za pomocą szpatułki składamy omlet na pół i jeszcze chwilę smażymy. Wykładamy na talerz.

6 komentarzy:

  1. Ja wlasnie za ten intensywnie slony smak lubie kapary. Ale ja w ogole lubie slone: anchois, suszone pomidory... Ten omlet na pewno by mi zasmakowal!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kapary , ale z omletem nie próbowałam. Bardzo ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki omlet to pyszności! Ja kapary lubię bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kaparów, ale z wielką chęcią spróbuję. Zwłaszcza w takim daniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię kapary. Nie pomyslałabym o omlecie z kaparami. Ciekawe, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)