Przejdź do głównej zawartości

Soczewica ze szpinakiem i ziemniakami

Warzywne curry z soczewicą i szpinakiem to odrobina urozmaicenia w naszym menu oraz kolejny sposób na podanie szpinaku, który nie ukrywam, coraz częściej gości na moim stole.  Ja soczewicę ze szpinakiem zjadłam jako samodzielne danie, ale można zjeść z pieczywem, raitą, bądź potraktować jako dodatek.
Przepis z książki "Hugh's three good things..on a plate"

Soczewica ze szpinakiem i ziemniakami


Przepis na soczewicę ze szpinakiem i ziemniakami

  • 250 g czerwonej soczewicy, wyplukanej
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • ok 400 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku, dorobno posiekanego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 200-250 g szpinaku
  • sok z cytryny lub limonki, do smaku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ćwiartki cytryny lub limonki do podania

Soczewicę umieszczamy w garnku z 800 ml wywaru z warzyw lub wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Dobrze mieszamy. Poddrzewamy na niewielkim ogniu ok 15-20 minut, często mieszając, aż do powstania gęstego puree. Zdejmujemy z ognia.
W międzyczasie, ziemniaki kroimy na plastry grubości ok 5-10 mm. Podgrzewamy olej na patelni, dodajemy ziemniaki i smażymy około 10 minut, tak aby były rumiane z obu stron. Dodajemy czosnek i przyprawę curry i mieszamy tak, aby ziemniaki były dobrze pokryte. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze minutę lub dwie po czym przekładamy ziemniaki do naczynia z soczewicą.
Na patelnię po smażeniu ziemniaków wkładamy porcjami wypłukany szpinak mieszając do momentu, aż będzie zwiotczały. Soczewicę z ziemniakami dodajemy szpinaku. Całość delikatnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie dodajemy więcej curry, soli i pieprzu do smaku. Podajemy natychmiast.

Komentarze

  1. chyba soczewica (skoro czerwona i rozgotowana na puree)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że soczewica:)) Dzięki Agatko za zwrócenie uwagi...ale ja zawsze mylę soczewicę z ciecierzycą;-)

      Usuń
  2. Dziś wszyscy robią mi smaka na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nigdy nie jadłam soczewicy, ale ta wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. danie idealne :) mam słabość do soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłabym się. Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tę książkę, niebanalne, ale bardzo proste przepisy. A Twoje danie wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie fajne i smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi tez w zupelnosci wystarczyloby do szczescia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …