Przejdź do głównej zawartości

Zupa jarzynowa z dynią

Zupa jarzynowa z dodatkiem dyni? Kiedy zostaną nam jakieś resztki dyni, taka zupa z pewnością będzie świetnym jej wykorzystaniem. Nie jest to oczywiście typowa dyniowa, lecz jeszcze jedna odsłona jarzynowej, która należy do moich ulubionych zup. Zupa wyszła pyszna. Na tę porę roku - idealna.
Przepis dodaję do Festiwalu Dyni

Zupa jarzynowa z dynią

Przepis na zupę jarzynową z dynią
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 plaster brukwi lub kalarepy, pokrojony w kostkę
  • mała dynia (ok 400 g), pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 litry rosołu (może być z kostki)
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • śmietana do podania

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków i groszku. Smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy do dużego garnka z gorącym rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodajemy ziemniaki i groszek i gotujemy kolejne 15 minut, do miękkości ziemniaków. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z zieloną pietruszką i kleksem śmietany.

Komentarze

  1. myślałam sobie właśnie o zupie z dyni, ale nie o kremie, których już tak dużo różnistych jadłam, ale właśnie takiej jarzynówce. czekają sobie w kuchni na mnie dwie dyńki i kawałek jednej zamierzam właśnie do takiej jarzynówki wrzucic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ewa, bardziej ona jarzynowa niż dyniowa była, ale bardzo smaczna wyszła:)

      Usuń
  2. Wspaniała. Lubię jarzynowe zupki,a pomysł z dynią jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Majanko, zawsze można kawałek dyni do zupy dorzucić:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)