Przejdź do głównej zawartości

Babeczki cytrynowe z makiem

Mięciutkie cytrynowe babeczki z makiem. Dodatek śmietany sprawia, że babeczki mają konsystencję przypominającą delikatny sernik. Znikają błyskawicznie, nie tylko dlatego, że są niewielkie. Babeczki cytrynowe z makiem są bardzo wilgotne i smaczne. Polecam.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Babeczki cytrynowe z makiem


Przepis na babeczki cytrynowe z makiem
  • 115  g miękkiego masła
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 115 g mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyzki kwaśnej śmietany
  • 1 lyżka ziaren maku
  • cukier puder do posypania

Nastawiamy piekarnik an 180 st i przygotowujemy 10 papierowych foremek do muffin (ja wypełniłam 12 mniejszych, do cupcakes)
Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ubijamy mikserem 2 minuty. Dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę i mak. Mieszamy. Napełniamy foremki ciastem i pieczemy ok 25 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.

Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem
 

Komentarze

  1. Babeczki śliczności! Fajowe połączenie smaków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. z makiem musza przyjemnie chrupać.

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnie zdjęcie jak dla mnie przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę, też dzisiaj pisałam o babeczkach cytrynowych. Wprawdzie zupełnie innych, ale jednak cytrynowych :)http://meals-and-fears.blogspot.com/2012/10/urodziny-i-kruche-babeczki-z-kremem.html
    Ten mak wydaje się być świetnym pomysłem!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie dodatek maku do roznych, cytrynowych wypiekow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczki wyszły pyszne! Polecam wszystkim, nauczona poprzednimi wypiekami zrobiłam z podwójnej porcji :) Dzięki za wspaniały przepis :)
    Justyna R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co;) cieszę się, że babeczki smakowały:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …