Przejdź do głównej zawartości

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

Zastanawiam się, czy te serniczki są bardziej dyniowe czy raczej korzenne. Na pewno dzięki dyni są lekko pomarańczowe a za sprawą mielonych przypraw bardzo korzenne w smaku. Tak korzenny smak bardzo dominuje. Doskonale wpisują się jako małe co nieco do kawy i do Festiwalu Dyni u Bei:)
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem


Przepis na korzenne serniczki dyniowe
  • 75 g masła
  • 125 g herbatników, połamanych na kawałki
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 100 g sera twarogowego
  • 100 g puree z dyni(z puszki lub można przygotować samemu, 100 g pokrojonej w kostkę dyni gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, po czym rozgniatamy widelcem)
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 szczypty mielonych goździków
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Muszkatołowy lukier:
  • 50 g drobnego cukru
  • 100 g serka typu philadelphia
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej

Piekarnik nastawiamy na 150 st C
Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Mielimy herbatniki, dodajemy masło, zostawiając 1 łyżkę do lukru, i dokładnie mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek muffinkowych. Dociskamy łyżeczką.
Oba serki, puree z dyni, cukier, jajka i przyprawy umieszczamy w dużej misce i ucieramy mikserem. Wylewamy masę serową na przygotowane, herbatnikowe spody. Pieczemy ok 15 minut(piekłam nieco dlużej). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mieszamy wszystkie składniki na lukier(wraz z 1 łyżką pozostawionego, rozpuszczonego masła), łyżeczką nakładamy na wierzch każdego serniczka. Przechowujemy w lodówce.

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

Komentarze

  1. Z tą gałką muszkatołową muszą być po prostu pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Bardzo ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł i jakie śliczne zdjęcia:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie cudne, przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękności Ewenko! Śliczne zdjęcia, takie pełne smaku.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam bardzo za komentarze:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne serniczki, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewenko, a ja Ci chcę donieśc, że upiekłam chleb kminkowy z Twego blogu. Tzn. kminku nie dałam, ale piekłam z tego przepisu - rzeczywiście łatwiutki i pyszny! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę Aniu! Nie dalej jak dzisiaj polecałam go koleżance, a ja sięgam po niego zawsze, gdy potrzebuję chleba na już;)

      Usuń
  9. Ja mysle, ze dynia i przyprawy korzenne swietnie sie komponuja, wiec nie ma znaczenia, jakie sa bardziej - najwazniejsze, ze sa smaczne! A do tego uroczo wygladaja.

    OdpowiedzUsuń
  10. mam ślinotok...;) muszę takie zrobić! wyglądają cudownie :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne Ci wyszły. A kolor mają cudny - taki kremowo-pomarańczowo-jesienny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam a ile tego puree z dyni bo nie znalazłam w przepisie. I jak je przygotować?
    Pozdrawiam
    Justyna R

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Justynko za późną odpowiedź i dziękuję za czujne oko. Już wpisałam właściwą ilość puree, robi się je naprawdę szybko(dynia krótko się gotuje)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)