czwartek, 25 października 2012

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

Zastanawiam się, czy te serniczki są bardziej dyniowe czy raczej korzenne. Na pewno dzięki dyni są lekko pomarańczowe a za sprawą mielonych przypraw bardzo korzenne w smaku. Tak korzenny smak bardzo dominuje. Doskonale wpisują się jako małe co nieco do kawy i do Festiwalu Dyni u Bei:)
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem


Przepis na korzenne serniczki dyniowe
  • 75 g masła
  • 125 g herbatników, połamanych na kawałki
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 100 g sera twarogowego
  • 100 g puree z dyni(z puszki lub można przygotować samemu, 100 g pokrojonej w kostkę dyni gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, po czym rozgniatamy widelcem)
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 szczypty mielonych goździków
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

Muszkatołowy lukier:
  • 50 g drobnego cukru
  • 100 g serka typu philadelphia
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej

Piekarnik nastawiamy na 150 st C
Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Mielimy herbatniki, dodajemy masło, zostawiając 1 łyżkę do lukru, i dokładnie mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek muffinkowych. Dociskamy łyżeczką.
Oba serki, puree z dyni, cukier, jajka i przyprawy umieszczamy w dużej misce i ucieramy mikserem. Wylewamy masę serową na przygotowane, herbatnikowe spody. Pieczemy ok 15 minut(piekłam nieco dlużej). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mieszamy wszystkie składniki na lukier(wraz z 1 łyżką pozostawionego, rozpuszczonego masła), łyżeczką nakładamy na wierzch każdego serniczka. Przechowujemy w lodówce.

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

19 komentarzy:

  1. Z tą gałką muszkatołową muszą być po prostu pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Bardzo ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł i jakie śliczne zdjęcia:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie cudne, przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękności Ewenko! Śliczne zdjęcia, takie pełne smaku.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam bardzo za komentarze:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczne serniczki, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewenko, a ja Ci chcę donieśc, że upiekłam chleb kminkowy z Twego blogu. Tzn. kminku nie dałam, ale piekłam z tego przepisu - rzeczywiście łatwiutki i pyszny! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę Aniu! Nie dalej jak dzisiaj polecałam go koleżance, a ja sięgam po niego zawsze, gdy potrzebuję chleba na już;)

      Usuń
  9. Ja mysle, ze dynia i przyprawy korzenne swietnie sie komponuja, wiec nie ma znaczenia, jakie sa bardziej - najwazniejsze, ze sa smaczne! A do tego uroczo wygladaja.

    OdpowiedzUsuń
  10. mam ślinotok...;) muszę takie zrobić! wyglądają cudownie :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne Ci wyszły. A kolor mają cudny - taki kremowo-pomarańczowo-jesienny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam a ile tego puree z dyni bo nie znalazłam w przepisie. I jak je przygotować?
    Pozdrawiam
    Justyna R

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Justynko za późną odpowiedź i dziękuję za czujne oko. Już wpisałam właściwą ilość puree, robi się je naprawdę szybko(dynia krótko się gotuje)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)