Przejdź do głównej zawartości

Ciasto migdałowe

Och, jak ja lubię ciasta z dodatkiem mielonych migdałów. To ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze w migdałowym cieście, wilgotność, ziarnistość, delikatność, lekkość. Ciasto migdałowe robi się błyskawicznie, minimalnym nakładem pracy. Z powodzeniem mogłoby obyć się bez lukru, samo w sobie jest wystarczająco bogate. Rozpływa się w ustach. Pycha. Polecam.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"
 
Ciasto migdałowe


Przepis na ciasto migdałowe
  • 225 g drobnego cukru
  • 150 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 75 g maki samorosnacej (lub zwykła plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych migdałów

polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 małej cytryny
  • 2 łyżeczki prażonych płatków migdałowych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i ubijamy.
Wykładamy masę do foremki i pieczemy około 40 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Cukier puder umieszczamy w małej misce i mieszamy z sokiem z cytryny, dodając go porcjami. Ma powstać gęsty, lejący się lukier. Wykładamy go na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto migdałowe

Komentarze

  1. Śliczne!
    Ja też uwielbiam ciasta migdałowe.
    I mąkę migdałową kupuję pasjami.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdałowe ciacho musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie zachęciłaś...na niedzielę upiekę bo mam mielone migdały, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam, migdały są magiczne...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie ładne! Lubię ciasta z migdałami, lubię wilgotne ciasta no i lubię jak mają lukier. Pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam migdałowe ciasta, ciasteczka, wszystko! To ciasto musi być genialne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Lacze sie z toba w milosci do ciast z mielonymi migdalami. Uwielbiam ich ciezka, zwarta teksture!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda ślicznie :) I tak słodko z tym lukrem... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewenko kochana, robiłam to ciasto i... upiekło się ładnie, wysoko urosło, a potem.. bęc.. opadło, strasznie, całkowicie... :(
    Nie wiem, co źle zrobiłam... Koniecznie jeszcze raz muszę je zrobić, koniecznie.
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, Majanko, jak mi przykro:(...z zakalca zrób kulki bajaderkowe, będą pyszne!
      Nie wiem tak naprawdę jaka była przyczyna. Jak widzisz u mnie jest wszystko ok. Teraz bardzo rzadko piekę zakalce(W ciągu 5 lat pieczenia może ze 2 razy, a kiedyś dość często mi się przytrafiały), może jest to przyczyną tego, że bezwzględnie mam wszystko w jednej temperaturze. Jajek nie wkładam do lodówki, masło też jest na wierzchu, mam też bardzo dobry mikser, ciasto utarte jest dosłownie na krem(choć w tym przepisie nie jest to wymagane), zawsze też dno tortownicy wykładam papierem. Co do otwierania piekarnika, to zawsze sprawdzam wcześniej jakieś 5-10 minut przed zalecanym czasem, bo czasami jest wcześniej gotowe. Więc nie wiem, może zapomniałaś czegoś wrzucić? Sprawdziłam jeszcze raz przepis z oryginałem, wszystko się zgadza. Mój ostatni zakalec jaki zrobiłam, był z podobnego ciasta. Robiłam go nie dla siebie tylko dla koleżanki na tort i za 10 minut od odkrycia, że to zakalec, musiałam piec identyczny jeszcze raz. Tym razem wyszedł, ale ja do dziś nie mam pojęcia dlaczego ten pierwszy totalnie opadł:)
      Pozdrawiam Cię kochana i próbuj jeszcze raz:))

      Usuń
  10. U mnie też nie wyszło.. :/ ta sama sprawa co u poprzedniczki. Jak na mnie to znaczenie może mieć kolejność mieszania i dodawania składników. Może mogłabyś ciut dokładniej opisać przepis.. Ale ogólnie w smaku bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aha.. Nie podpisałam się. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi Kasiu, naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego ciasto nie wyszło. W oryginalnym przepisie wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i ubijamy do połączenia składników. Tak też zrobiłam i ja. Tak też jest w przepisie. Czasami kolejność ubijania jest ważna, ale myślę, że w tym przypadku nie ma to żadnego znaczenia inaczej byłoby to zapisane.

      Usuń
    2. Bo ilość maki jest FATALNA . Ile to jest 75 g ?

      Usuń
    3. Drogi anonimie, ilość mąki jest IDEALNA a 75 g wymieszane ze 125 g mielonych migdałów (w miejsce mąki) i w połączeniu z innymi składnikami, tworzy po upieczeniu naprawdę pyszne ciasto - takie jak na zdjęciu - bez zakalca :) Polecam

      Usuń
  12. Mi też wyszło średnie;( chociaż bardzo w nie wierzyłam;) mokre, dosyć tłuste i bardzo słodkie i jajeczne... jajka wprawdzie wolny wybieg ale marketowe, chyba jednak za dużo ich bo ciasto po wyjęciu z piekarnika pachniało jak omlet;p planowałam polewę ale odpada przy tym poziomie słodyczy. No i moje migały były mielone całe, ze skórką, takie kupiłam już gotowe, może to trochę ich wina, były suche, świeże zmielone migdały dałyby pewnie inny efekt. Ogólnie ciasto nie sprostało moim wyobrażeniom i na pewno nie udał mi się efekt ze zdjęcia;( Pozdrowienia i dzięki za inne świetne przepisy! :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …