Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z dynią, serem i ziołami

To moje drugie w życiu wytrawne muffiny i postaram się robić je częściej. Okazało się, że są świetnym daniem nie tylko na śniadanie, ale również na lunch do pracy. Trzydniowa muffina, podgrzana w mikrofali była pyszną przekąską na ciepło, nic nie straciła ze swego smaku. Dodatek dyni jest tu niewielki, ale dzięki niej muffiny zyskały dodatkową wilgotność. Puree przygotowałam z kawałka dyni o wadze 50 g. Pokroiłam ją w kostkę i gotowałam przez 15 minut. Rozgniotłam widelcem. Przepis dodaję do Festiwalu Dyniowego Bei.
Przepis z "The Hummingbird Bakery Cake Days"

Muffiny z dynią, serem i ziołami


Przepis na muffiny z dynia, serem i ziołami
  • 60 g cebuli (1 mała), drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
  • 90 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1.2 łyżeczki soli
  • 250 ml pełnego mleka
  • 2 duże jajka
  • 50 g puree z dyni
  • 80 g sera mature Cheddar, startego
  • 30 g pietruszki i trybulki lub innych dowolnych świeżych ziół, drobno posiekanych

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy cebulę z suszonymi ziołami, okolo 3-4 minut, pilnując by nie zrumieniła się. Odstawiamy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski. W dzbanku mieszamy mleko z jajkami. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie mieszankę mleczno-jajeczną. Ubijamy mikserem na niskich obrotach.
Pozostałe masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ubitych składników. Dodajemy dyniowe puree, dokładnie mieszamy. Mieszamy ze startym serem, pietruszką i trybulką oraz usmażoną cebulą. Przekładamy łyżką do foremek. Pieczemy ok 35 minut. Pozostawiamy przez chwilę w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

Muffiny z dynią, serem i ziołami

Komentarze

  1. Fajne, wytrawnych dyniowych jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja slicznie!!! musze takie koniecznie zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one są ładne! Ciekawa jestem,czy by mi posmakowały takie wytrawne. Raz robiłam z oliwkami, były takie sobie ;).
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie piekłam muffinek. O wytrawnych już nie wspomnę. Wyglądają bardzo smakowicie;)

    miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne te wytrawne muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję dziewczyny za komentarze:) A takie wytrawne muffiny warto wypróbować, na śniadanie jak znalazł. Przyznam, że nawet taką czterodniową podgrzałam w mikrofali i ze smakiem zjadłam;-)Nic się nie zmarnowało:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wytrawne muffiny to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …