Przejdź do głównej zawartości

Chlebek kokosowy

Bardzo prosty i szybki do wykonania słodki "chlebek" kokosowy. Zdumiewająco wilgotny, przypominający nieco ciasto drożdżowe, ale znacznie dłużej, bo do kilku dni utrzymujący swą świeżość. Doskonały i na deser do herbaty lub kawy i na śniadanie, posmarowany masłem lub bez. Coś pomiędzy ciastem a słodką bułką. No a przede wszystkim bardzo, kokosowy i smaczny. Polecam.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandry "Warm bread and honey cake"

Chlebek kokosowy


Przepis na chlebek kokosowy
  • 200 g (1 1/3 szklanki) maki
  • 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 125 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g startego orzecha kokosowego lub 90 g (1 szklanka) wiórek kokosowych zmieszanych z 4 łyżkami ciepłej wody
  • 100 g masła, rozpuszczonego

Jeśli używamy wiórek kokosowych, mieszamy je z wodą i odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką, niedużą keksówkę.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy i odstawiamy na bok.
Jajka, cukier i ekstrakt z wanilii ubijamy do białości. Dodajemy mieszankę mączną, wiórki kokosowe i rozpuszczane masło. Dobrze mieszamy.
Pieczemy ok 45-50 minut. Sprawdzamy patyczkiem(unikamy za długiego pieczenia). Studzimy na kratce.

Chlebek kokosowy

Komentarze

  1. super:) i jak zwykle taaaki sliczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zasmakował mi świeży miąższ z kokosa, na tyle, że jem go prosto z łupiny. Następnym razem już będę wiedziała co zrobić z tym pysznym środkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam pod ręką kokosa, użyłam więc wiórek, ale myślę, że ze świeżym miąższem będzie jeszcze bardziej aromatyczny:)

      Usuń
  3. Och, wygląda wspaniale. Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę spróbować! i to koniecznie ze świeżego kokosa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, ze świeżego kokosa, na pewno będzie lepszy, ale i z wiórkami bardzo dobry i wilgotny. Koleżanka, która próbowała, dopominała się o przepis, a jadła już trzydniowy chlebek;-)

      Usuń
  5. Wspaniały ten chlebuś. Robiłam kiedyś kokosowy, bardzo nam smakował. :)
    POzdrawiam ciepło. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też smakował, pozdrawiam Cię również Majanko!

      Usuń
  6. widac, ze jest ladnie puchaty i wilgotny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam parcia na wypiekanie pieczywa w domu, ale temu cudu nie odpuszczę. Bo któż nie chciałby kokosanki na śniadanie? ja na pewno nie odmówię sobie tej przyjemności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspanialy! Zjadlabym kromeczke na sniadanie. Albo nawet dwie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …