Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami

Kolejny już na moim blogu chlebek bananowy, zebrała się ich pokaźna kolekcja, a ja wciąż nie przestaję poszukiwać nowych na nie przepisów. Dzisiejszy przepis, to bardziej luksusowa wersja bananowego chlebka, powiedziałabym nawet, że taki bananowy keks. Mnóstwo w nim bowiem orzechów i rodzynek. Jak każdy bananowy chlebek, z powodzeniem może pełnić rolę i słodkiego pieczywa(z masłem lub bez) lub też klasycznego ciasta do herbaty. Na ciepło, lub na zimno, z lodami lub bez, ten zawsze wilgotny wypiek zawsze znajdzie wiernych amatorów.
Przepis pochodzi z książki "The Hairy Bikers' 12 Days of Christmas" i dodaję go do Orzechowego Tygodnia Atinki.

Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami


Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami

  • 225 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 170 g orzechów włoskich, połamanych na kawałki
  • 170 g sułtanek
  • 450 g bananów, bardzo dojrzałych(ok 3 średnich)


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i obsypujemy mąką keksówkę średniej wielkości i obsypujemy maką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sól mieszamy razem w dużej misce, dodajemy kostki masła i łączymy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy cukier i jajka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy orzechy i sułtanki. Banany rozgniatamy w osobnej misce, dodajemy do masy i mieszamy.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 1 godz. Pozostawiamy na 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.


Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami


Komentarze

  1. ja bym była wiernym amatorem Twojego chlebka, na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i orzechy i banany , to ja jestem na tak
    Apetyczne to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak keksowo :) trafia w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i smakowity. Lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda doskonale :D ile czasu może leżeć ? bo jestem na diecie i nie chcę pochłonąć od razu całego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, ja jakieś resztki czterodniowe jadłam, i dobre były;)

      Usuń
  6. Ooo chyba wykorzystam przepis :) Wydaje się bardzo prosty, a przy tym ja uwielbiam banany i ciasta z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny! Na pierwszy rzut oka tez skojarzyl mi sie z keksem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …