Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami

Kolejny już na moim blogu chlebek bananowy, zebrała się ich pokaźna kolekcja, a ja wciąż nie przestaję poszukiwać nowych na nie przepisów. Dzisiejszy przepis, to bardziej luksusowa wersja bananowego chlebka, powiedziałabym nawet, że taki bananowy keks. Mnóstwo w nim bowiem orzechów i rodzynek. Jak każdy bananowy chlebek, z powodzeniem może pełnić rolę i słodkiego pieczywa(z masłem lub bez) lub też klasycznego ciasta do herbaty. Na ciepło, lub na zimno, z lodami lub bez, ten zawsze wilgotny wypiek zawsze znajdzie wiernych amatorów.
Przepis pochodzi z książki "The Hairy Bikers' 12 Days of Christmas" i dodaję go do Orzechowego Tygodnia Atinki.

Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami


Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami

  • 225 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 170 g orzechów włoskich, połamanych na kawałki
  • 170 g sułtanek
  • 450 g bananów, bardzo dojrzałych(ok 3 średnich)


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i obsypujemy mąką keksówkę średniej wielkości i obsypujemy maką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sól mieszamy razem w dużej misce, dodajemy kostki masła i łączymy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy cukier i jajka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy orzechy i sułtanki. Banany rozgniatamy w osobnej misce, dodajemy do masy i mieszamy.
Miksturę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 1 godz. Pozostawiamy na 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.


Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami


Komentarze

  1. ja bym była wiernym amatorem Twojego chlebka, na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. i orzechy i banany , to ja jestem na tak
    Apetyczne to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak keksowo :) trafia w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i smakowity. Lubię takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda doskonale :D ile czasu może leżeć ? bo jestem na diecie i nie chcę pochłonąć od razu całego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, ja jakieś resztki czterodniowe jadłam, i dobre były;)

      Usuń
  6. Ooo chyba wykorzystam przepis :) Wydaje się bardzo prosty, a przy tym ja uwielbiam banany i ciasta z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny! Na pierwszy rzut oka tez skojarzyl mi sie z keksem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…