Przejdź do głównej zawartości

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz z wołowiny z dodatkiem strąków papryki. Wymaga długiego gotowania, ale jest zawsze smaczny i wzbudza nieukrywany zachwyt domowników.

Gulasz wołowy z papryką

 
Przepis na gulasz wołowy z papryką
  • 400 g wołowiny (ilość mięsa można zwiększyć), pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w półplastry
  • 3 strąki papryki, pokrojone w kostkę
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • woda

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso przez kilka minut. Wykładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy ok 5 minut, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy podsmażone mięso, wino i chwilę jeszcze smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. W czasie duszenia, w razie konieczności uzupełniamy ilość wody. Gdy mięso będzie miękkie(po około 2-3 godzinach), zagęszczamy sos mąką wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

Komentarze

  1. Nie przepadam za gulaszem, ale ten wygląda całkiem dobrze! Chętnie przetestuje jak smakuje :D
    Na swoim blogu nominowałam cię do nagrody Liebster Award --> rozkminiara.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wyróżnienie:) A gulasze są dobre!...;)

      Usuń
  2. Nie dziwię się,że wzbudza zachwyt, bo wygląda naprawdę przepysznie.:)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko kochana, ja też Cię pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …