piątek, 9 listopada 2012

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz z wołowiny z dodatkiem strąków papryki. Wymaga długiego gotowania, ale jest zawsze smaczny i wzbudza nieukrywany zachwyt domowników.

Gulasz wołowy z papryką

 
Przepis na gulasz wołowy z papryką
  • 400 g wołowiny (ilość mięsa można zwiększyć), pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duża marchewka, pokrojona w półplastry
  • 3 strąki papryki, pokrojone w kostkę
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • woda

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso przez kilka minut. Wykładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy ok 5 minut, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy podsmażone mięso, wino i chwilę jeszcze smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. W czasie duszenia, w razie konieczności uzupełniamy ilość wody. Gdy mięso będzie miękkie(po około 2-3 godzinach), zagęszczamy sos mąką wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

4 komentarze:

  1. Nie przepadam za gulaszem, ale ten wygląda całkiem dobrze! Chętnie przetestuje jak smakuje :D
    Na swoim blogu nominowałam cię do nagrody Liebster Award --> rozkminiara.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wyróżnienie:) A gulasze są dobre!...;)

      Usuń
  2. Nie dziwię się,że wzbudza zachwyt, bo wygląda naprawdę przepysznie.:)
    Pozdrawiam cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko kochana, ja też Cię pozdrawiam:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)