Przejdź do głównej zawartości

Placuszki z jabłkami

Klasyczne placki z jabłkami w cieście naleśnikowym, smażone na oleju. Przepis na nie, z poradnika domowego, sprzed dwudziestu lat, odkurzam jesienią, aby cieszyć się ich prostym, ale wyśmienitym smakiem. Dzisiaj, z powodu trwającego właśnie Orzechowego Tygodnia Atinki, podaję wersję wzbogaconą o orzechy, które oczywiście można pominąć. Placki, czy z orzechami czy bez, znikają jeszcze gorące.

Placuszki z jabłkami

 
Przepis na placuszki z jabłkami

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml mleka
  • 2-3 duże jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder, cukier waniliowy, do posypania
  • 50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, 2 łyżki oleju, mleko oraz sól. Mieszamy łyżką i wyrabiamy tak, aby nie było grudek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużej tartce.. Jabłka wkładamy do ciast i mieszamy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i kładziemy łyżka niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Podajemy natychmiast.

Placuszki z jabłkami


Komentarze

  1. Smak mojego dzieciństwa. Ubóstwiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robiła podobne :) Na pewno wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. A tak za nami chodziły ostatnio placuszki. Napatrzyłyśmy się na Twoje i teraz musimy zrobić :-) Wyglądają cudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. placuszki... musze u siebie też odświeżyć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewenko, zdaje się, że narobiłaś nam tu wszystkim smaka na dzieciństwo! Ja też uwielbiałam gdy robiła je moja mama, a moje dzieci uwielbiają te robione przeze mnie. Podoba mi się ta ubogacona wersja, wypróbuję koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki super..
    jakiś błąd się wdarł chyba bo u mnie na pasku bocznym (na dole) wyświetla się inny Twój przepis..??
    zufikowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)