Przejdź do głównej zawartości

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

Ciasto dla miłośników cynamonu i...rodzynek w cieście. Miękkie, puszyste, z charakterystycznym aromatem cukru muscovado i cynamonu. Wilgotne samo w sobie i dodatkowo za sprawą rodzynek, jabłek i miodu, który wnikając w głąb ciasta sprawia, że kęs ciasta z taką "niespodzianką" jest jeszcze smaczniejszy. Długo utrzymuje swą świeżość i jest naprawdę pyszne. Polecam i dodaję do Korzennego Tygodnia

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami




Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami


  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g jasnego cukru muscovado
  • 4 duże jajka, roztrzepane
  • 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej
  • 85 g sułtanek
  • 3 małe jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na cieńkie plastry
  • 2 łyżki miodu, podgrzanego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku i ubijamy. Przesiewamy mąkę, cynamon i gałkę do masy i mieszamy. Dodajemy sułtanki.
Połowę mikstury przenosimy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy na niej połowę jabłek. Przykrywamy je pozostałym ciastem a na wierzchu układamy pozostałe jabłka.
Pieczemy ok 1godz - 1 1/4 godz. Pozostawiamy do ostygnięcia w foremce przez 10 minut, po czym, wyjmujemy na kratkę. Wierzch ciasta smarujemy podgrzanym miodem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

 Przepis z książeczki "Cakes"

Komentarze

  1. Ewenko super to ciacho! Mniam,mniam. Jabłka, cynamon zatopione w cudnym , puszystym cieście. Podoba mi się :) Fajne fotki!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko, dobre było, dobre:)

      Usuń
  2. Uwielbiam korzenne smaki, robię podobne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują zwłaszcza jesienią, prawda?:)

      Usuń
  3. Łał, wygląda świetnie - takie jeszcze jesienne, idealne do gorącej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Gin, bardzo jesienne! Pasowało i do herbaty i do kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)