Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Ryżową sałatkę z tuńczyka najczęściej robię w chwili, kiedy nachodzi mnie nieodparta chęć na sałatkę. Dowolną, byle na bazie majonezu. Sałatka z tuńczyka to danie naprawdę ekspresowe, bo i tuńczyka i kukurydzę ma się zawsze pod ręką a u mnie bardzo często są również resztki ryżu, którego za dużo ugotuje się do pomidorowej;) Tuńczyka używam tylko w oleju. Różnica smakowa między nim a tym w sosie własnym jest znaczna.

Sałatka z tuńczyka z ryżem


Przepis na sałatkę z tuńczyka z ryżem

  • 1 szklanka ryżu(suchego)
  • 1 -2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzona
  • 1 łagodna cebula, posiekana
  • 1/2 szklanki majonezu(ilość można zmniejszyć lub zwiększyć)
  • sól i pieprz do smaku

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, uważając, by nie był rozgotowany. Studzimy. Umieszczamy go w dużej misce i dodajemy tuńczyka, kukurydzę i cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.

Komentarze

  1. U mnie też ostatnio gościła sałatka z tuńczykiem. :) Jedna z lepszych!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna sałatka, którą każdy zna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat zjadłam puszkę kukurydzy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. czesto taka robie, tylko zamiast cebuli dodaje sok z cytryny

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobną sałatkę, tylko że ja dodaję czerwoną paprykę i czasem jeszcze ogórki konserwowe, nie dodaję cebuli.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzadko robie salatki z majonezem, ale ta naprawde mi sie podoba! Taka prosta, a na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. robimy podobną, tyle że z kurczakiem i ananasem:)też jest pyszna:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Też często taką właśnie robię, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje dzieciaki uwielbiają tę sałatkę! Może nawet są uzależnieni... (tylko bez cebuli ;) )

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakoś rzadko robię sałatkę z tuńczyka, a widzę, że to błąd. Twoja wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…