Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Kolejne cytrynowe ciasto. Podobne do poprzedniego ciasta z makiem, również smaczne i wilgotne. Ponieważ to ciasto polane jest syropem cytrynowym, więc miejscami jest nawet mokre:) Aromat cytryny jest intensywny, a cytrynowy syrop, dość kwaśny, w połączeniu ze słodyczą ciasta i lukru stanowią bardzo ciekawą mieszankę. Cytrynowe ciasto z makiem długo utrzymuje swą świeżość - to niewątpliwie jego dodatkowa zaleta.
Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem


Przepis na ciasto cytrynowe z makiem
  • 125 g masła, plus dodatkowo do smarowania
  • 3 cytryny
  • 225 g drobnego cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki
  • 3 jajka
  • 200 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maku, plus szczypta do posypania
  • 190 g cukru pudru, przesianego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy startą skórkę z cytryny. Stopniowo, cały czas ubijając dodajemy 225 g cukru. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ubijając. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Na koniec mieszamy z jogurtem i makiem.
Masę przenosimy do foremki i pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).

Przygotowujemy syrop. Do małego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2 cytryn i pozostałe 3 łylżeczki cukru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i natychmiast polewamy nim ciasto. Dobrze jest uprzednio nakłuć je wykałaczkami. Pozostawiamy na 20 minut do wystudzenia i wchłonięcia syropu.
Wykładamy ciasto na kratkę i studzimy. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem i skórką startą z 1 cytryny, tak aby był gładki. Smarujemy nim wierzch i boki ciasta. Posypujemy makiem. Podajemy, gdy lukier zastygnie.



Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Komentarze

  1. Lubie takie ciacha wilgotne i puszyste

    OdpowiedzUsuń
  2. jak na nie patrzę, to nic tylko do herbatki popołudniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie. U mnie dzis tez ciasto cytrynowe tylko bez maku :) Takie z makiem tez sobie wkrotce upieke bo wyglada wspaniale :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie :) lubię takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie bardzo cytrynowe ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Takie ciasta są wspaniałe. KOniecznie muszę je mieć u siebie.
    Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto cytrynowe to hit u mnie w domu, bardzo lekkie i orzeźwiające (jak na ciasto), piękne zdjęcia, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja cie krece... fajne to ciasto!!! lajkujemy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne! Wyglada na bardzo wilgotne. Uwielbiam cytrusowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze keidyś zrobić takiego cytrynowca;)

    OdpowiedzUsuń
  11. beata- właśnie wyjęłam z piekarnika, wyrosło pięknie i pachnie niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, cieszę się bardzo, że ciasto wyrosło:) Mam nadzieją, że również będzie smakowało:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…