Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Kolejne cytrynowe ciasto. Podobne do poprzedniego ciasta z makiem, również smaczne i wilgotne. Ponieważ to ciasto polane jest syropem cytrynowym, więc miejscami jest nawet mokre:) Aromat cytryny jest intensywny, a cytrynowy syrop, dość kwaśny, w połączeniu ze słodyczą ciasta i lukru stanowią bardzo ciekawą mieszankę. Cytrynowe ciasto z makiem długo utrzymuje swą świeżość - to niewątpliwie jego dodatkowa zaleta.
Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem


Przepis na ciasto cytrynowe z makiem
  • 125 g masła, plus dodatkowo do smarowania
  • 3 cytryny
  • 225 g drobnego cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki
  • 3 jajka
  • 200 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka maku, plus szczypta do posypania
  • 190 g cukru pudru, przesianego

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy startą skórkę z cytryny. Stopniowo, cały czas ubijając dodajemy 225 g cukru. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, ubijając. Dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. Na koniec mieszamy z jogurtem i makiem.
Masę przenosimy do foremki i pieczemy ok 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).

Przygotowujemy syrop. Do małego rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 2 cytryn i pozostałe 3 łylżeczki cukru. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i natychmiast polewamy nim ciasto. Dobrze jest uprzednio nakłuć je wykałaczkami. Pozostawiamy na 20 minut do wystudzenia i wchłonięcia syropu.
Wykładamy ciasto na kratkę i studzimy. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem i skórką startą z 1 cytryny, tak aby był gładki. Smarujemy nim wierzch i boki ciasta. Posypujemy makiem. Podajemy, gdy lukier zastygnie.



Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Komentarze

  1. Lubie takie ciacha wilgotne i puszyste

    OdpowiedzUsuń
  2. jak na nie patrzę, to nic tylko do herbatki popołudniowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie. U mnie dzis tez ciasto cytrynowe tylko bez maku :) Takie z makiem tez sobie wkrotce upieke bo wyglada wspaniale :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie :) lubię takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie bardzo cytrynowe ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Takie ciasta są wspaniałe. KOniecznie muszę je mieć u siebie.
    Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto cytrynowe to hit u mnie w domu, bardzo lekkie i orzeźwiające (jak na ciasto), piękne zdjęcia, pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja cie krece... fajne to ciasto!!! lajkujemy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne! Wyglada na bardzo wilgotne. Uwielbiam cytrusowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze keidyś zrobić takiego cytrynowca;)

    OdpowiedzUsuń
  11. beata- właśnie wyjęłam z piekarnika, wyrosło pięknie i pachnie niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, cieszę się bardzo, że ciasto wyrosło:) Mam nadzieją, że również będzie smakowało:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …