Przejdź do głównej zawartości

Fasolka z papryką - potrawa jednogarnkowa

Dania jednogarnkowe - proste, szybkie, smaczne - lubi je niemal każdy. U mnie dość często na stole. Dzisiejsza fasolka z papryką, choć podobna nieco do fasolki po bretońsku, to jednak w smaku bardzo różna. Do potrawy można użyć zarówno zwykłej białej fasolki lub fasolki jasiek. Chociaż w przepisie fasolka z puszki, można też użyć namoczonej dzień wcześniej fasolki suchej. Dominujący smak papryki, wyostrzony ostrym sosem paprykowym(który ja osobiście uwielbiam) złagodzony nieco cukrem. Całość stanowi smaczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Fasolka z papryką - potrawa jednogarnkowa


Przepis na fasolkę z papryką
  • 1 pęto dobrej kiełbasy, pokrojonej na półplastry
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 duża puszka(800 g) białej fasolki ( lub 2 mniejsze) z zalewą
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i cukier do smaku(pół łyżeczki)

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i pora, aż zmiękną, dodajemy kiełbasę i pomidory. Smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory, przyprawiamy oregano, papryką w proszku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy fasolkę wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, sosami i cukrem. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Podajemy z pieczywem.

Komentarze

  1. proste, szybkie, smaczne i jeszcze dopisz rozgrzewające! :) dla mnie bomba :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie potrawy. Kojarzą mi się z jesiennymi Bieszczadami, bo tam po raz pierwszy jadłam podobną wariację na temat fasolki po bretońsku :) Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada przepysznie:) lubimy takie połaczenia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu, połączenie fajne jest:) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Podoba mi sie dodatek pora! Na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …