wtorek, 27 listopada 2012

Fasolka z papryką - potrawa jednogarnkowa

Dania jednogarnkowe - proste, szybkie, smaczne - lubi je niemal każdy. U mnie dość często na stole. Dzisiejsza fasolka z papryką, choć podobna nieco do fasolki po bretońsku, to jednak w smaku bardzo różna. Do potrawy można użyć zarówno zwykłej białej fasolki lub fasolki jasiek. Chociaż w przepisie fasolka z puszki, można też użyć namoczonej dzień wcześniej fasolki suchej. Dominujący smak papryki, wyostrzony ostrym sosem paprykowym(który ja osobiście uwielbiam) złagodzony nieco cukrem. Całość stanowi smaczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Fasolka z papryką - potrawa jednogarnkowa


Przepis na fasolkę z papryką
  • 1 pęto dobrej kiełbasy, pokrojonej na półplastry
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 duża puszka(800 g) białej fasolki ( lub 2 mniejsze) z zalewą
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i cukier do smaku(pół łyżeczki)

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i pora, aż zmiękną, dodajemy kiełbasę i pomidory. Smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory, przyprawiamy oregano, papryką w proszku. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy fasolkę wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, sosami i cukrem. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Podajemy z pieczywem.

9 komentarzy:

  1. proste, szybkie, smaczne i jeszcze dopisz rozgrzewające! :) dla mnie bomba :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie potrawy. Kojarzą mi się z jesiennymi Bieszczadami, bo tam po raz pierwszy jadłam podobną wariację na temat fasolki po bretońsku :) Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada przepysznie:) lubimy takie połaczenia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jolu, połączenie fajne jest:) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Podoba mi sie dodatek pora! Na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)